Украйна подготвя нови споразумения за сигурност - договорености на многостранно ниво. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Проведох среща с нашите международни експерти - Службата, Министерството на външните работи - за подготовката на нови договорености с партньори. Споразумения за сигурност. А също и за възстановяването на Украйна. Подготвяме и нови двустранни споразумения за сигурност и нови договорености на многостранно ниво. Нещо, което със сигурност ще укрепи Украйна. Август е време за подготовка. Есента е времето за резултати", подчерта Зеленски.

Зеленски също благодари на Съединените щати за пакета помощ, който беше обявен по-рано.

"Наред с други неща, пакетът включва ракети за системите за противовъздушна отбрана NASAMS, които са от решаващо значение, тъй като винаги са в недостиг. Също така включва боеприпаси за HIMARS и Javelins. Благодаря! Работим върху осигуряването на възможно най-бързата логистика", отбеляза Зеленски.

Зеленски: Светът иска Русия да участва на следващата мирна конференция

Зеленски: Светът иска Русия да участва на следващата мирна конференция

Той обясни, че президентът не може да раздава територии

Припомняме, че президентът заяви в интервю за френски медии, че Русия трябва да участва във втората среща на върха за мир в Украйна, тъй като повечето страни в света настояват за това. Интервюто му бе цитирано от Би Би Си.

Русия не беше поканена на първата глобална мирна среща, проведена в Швейцария. Представители на Кремъл казаха, че събитието не може да доведе до мир, тъй като участниците не обсъждат руските искания.

Относно мобилизацията в Украйна, Зеленски заяви:

"Минималната възраст е намалена. От военното командване съобщават, че темпът на мобилизация е увеличен. Има недостиг на хора на бойното поле, защото (мобилизираните) все още се обучават. Ние не сме Русия. В Русия някои войници получават само седемдневно обучение и след това ги изпращат на фронта. Нашите момчета трябва да преминат обучение поне два месеца.

Той обясни защо според него справедливият мир изисква възстановяването на териториалната цялост на Украйна:

"Справедливият мир за Украйна трябва да ни позволи да възстановим териториалната си цялост, но това не означава, че това трябва да бъде постигнато само с военни средства. Целият свят е заинтересован да спре Путин, за да останат границите неприкосновени. Днес ние сме на фронта, докато Путин иска да продължи войната. Русия е тази, която иска да води война. Можем да разрешим проблемите с дипломатически методи, ако Русия го иска.

ISW: Украйна не може да спечели войната, без да освободи окупираните територии

ISW: Украйна не може да спечели войната, без да освободи окупираните територии

Путин иска да заличи съседа си от картата на света

Той коментира и как се отнася към възможността да се съгласи със загубата на територии:

"Трябва да разберете, че всеки въпрос, свързан с териториалната цялост на Украйна, не може да бъде решен от един президент, един човек или всички президенти на света без украинския народ. Това е невъзможно. Това противоречи на конституцията на Украйна. Украйна никога няма да се откаже от своите територии. Властите нямат формално право да раздават територии. Това трябва да го иска украинският народ."

Зеленски: Украйна ще получи всичко, от което се нуждае

Зеленски: Украйна ще получи всичко, от което се нуждае

Отчете посещението на Кулеба в Китай

Украйна предложи на срещата на върха своя мирен план, който, наред с други неща, включва изтегляне на руските войски от всички окупирани територии, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на репарации. Руските лидери на свой ред дадоха да се разбере, че боевете няма да спрат, докато Украйна не изтегли войските си от регионите, които Кремъл обяви за свои.