Украйна ще получи всичко, от което нацията се нуждае, за да устои на руската атака и да постигне целите си. Това се казва в обръщението към нацията на президента на страната Володимир Зеленски, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи преглед на по-важните си срещи през изминалия ден и хода на бойните действия. 

Започнах днешния ден с доклад за работата на противовъздушната отбрана - завършването на подготовката на нашите бойци и разполагането на "Пейтриът" в Украйна.

Вече сме планирали доста задълбочено работата си с чуждестранна публика за август и септември. Подробно разговаряхме и с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров за осигуряването на военните ни задачи за този месец. Подготвяме новини. Днес разговарях и с главнокомандващия Сирски, имаше доклад за фронтовата обстановка и нашите отбранителни действия, каза още той.

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Цел на Киев е разрушаването на Кримския мост

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба, който тези дни е на посещение в Китай, проведе разговори със своя колега и ми докладва за резултатите от срещата, отчете държавният глава.

Това е първото посещение на украински официален представител на такова ниво от много години. И това е добре. Има ясен сигнал, че Китай подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Беше потвърдено и казаното от китайския лидер Си Дзинпин - че Китай няма да доставя оръжие на Русия. Очаквам подробен доклад от министъра след завръщането му в Украйна, каза още президентът.

Припомняме, че Кулеба заяви в Китай, че Киев е отворен за преговори с Русия, ако Москва е готова да преговаря добросъвестно, но за сега няма такива признаци. 

Москва все така не признава Зеленски за легитимен и отказва преговори

Москва все така не признава Зеленски за легитимен и отказва преговори

Това може да усложни преговорния процес за уреждане на Украйна. Това заяви в сряда прессекретарят на руския президент

Руските власти отговориха, че Зеленски вече не е легитимен президент за тях и все така отказват преговори.