Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски Андрий Йермак покани Южна Корея да участва във възстановяването на украинските региони или градове, засегнати от войната, съобщи "Укринформ".

Той направи предложението по време на срещата с парламентарната делегация на Корея, ръководена от Ли Джун Сок, лидер на управляващата Партия на силата на хората, съобщават от пресслужбата на президентския кабинет.

Зеленски: Русия изпраща десетки хиляди войници и колосална военна техника в Украйна

Зеленски: Русия изпраща десетки хиляди войници и колосална военна техника в Украйна

Украинският президент поиска военна помощ от Южна Корея

Както беше отбелязано, визитата на корейските парламентаристи и резултатите от нея ще помогнат за идентифицирането на ключови области за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

По-специално става въпрос за възстановяването на регионите, които претърпяха огромни щети в резултат на войната.

Йермак е благодарил за последователната подкрепа на Корея за териториалната цялост и суверенитет на Украйна и отбелязал, че днес основната задача на страната ни е да спечели непредизвиканата война, започната от Русия.

Според него целта на Украйна е да постигне мир възможно най-скоро, защото колкото по-дълго продължава войната, толкова по-големи са рисковете за целия свят. В същото време той подчерта, че страната се нуждае особено от военна помощ, за да спечели.

По време на срещата страните отбелязаха важността на факта, че високопоставената корейска делегация видя лично ситуацията в Украйна, посети Буча и Ирпен и имаше възможност да види последствията от ужасяващите военни престъпления, извършени от руски нашественици.

Обсъдени са били също така някои обещаващи области на следвоенно сътрудничество, сред които и иновативната автомобилна индустрия. Йермак е предложил тези и други потенциално интересни съвместни проекти да бъдат обсъдени по време на видеоконференция с членове на правителството и представители на бизнеса на двете страни.

Освен това Йермак засегна многостранното споразумение за гаранции за сигурност за Украйна, разработено от украинската страна и нейните партньори.

Припомняме, че през април, Володимир Зеленски в реч пред парламента на Южна Корея поиска военна помощ, като заяви, че "Сеул разполага с военното оборудване, което може да спре руските кораби и ракети".