Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак очерта пет стъпки, които светът трябва да предприеме, за да подкрепи Украйна и да победи Русия като агресор.

Той направи изявлението в рамките на кръгла маса, организирана от института "Брукингс" на САЩ, съобщи "Укринформ", като се позова на канцеларията на президента на Украйна.

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Москва съсипва Херсонска област, заяви държавният глава

На първо място той призова света да помогне на Украйна в създаването на надеждна система за противовъздушна и противоракетна отбрана за защита на критичната инфраструктура и жилищните райони. 

Също така призова за предоставяне на конвенционални оръжия на Украйна без политически ограничения.

"Дайте ни това, от което се нуждаем и толкова, колкото имаме нужда. От това зависи времето за възстановяване на контрола на Украйна върху цялата й територия", подчерта Йермак.

Освен това ръководителят на канцеларията на президента на Украйна призова за по-бързо приключване на процеса на признаване на руския режим за терористичен и за по-нататъшно засилване на санкционния натиск върху Русия, въвеждане на ефективни вторични санкции срещу онези държави и органи, които помагат то.

Според Йермак също така е необходимо да се рестартира цялата гама международни хуманитарни организации, за да се коригират техните алгоритми, които Русия е хакнала. Те трябва да се превърнат в ефективен механизъм за защита и връщане у дома на хиляди украински заложници на Кремъл.

В този контекст Йрмак призова за предоставяне на надеждни гаранции за сигурност на Украйна.

"Украйна се стреми да се присъедини към НАТО. Но, за съжаление, това няма да се случи утре. Ето защо за преходния период е необходимо нашите партньори и съюзници да положат всички усилия, за да помогнат на Украйна да реализира правото си на самоотбрана", отбеляза той.

По думите му, украинската армия освобождава родната си земя от окупаторите стъпка по стъпка, докато руските войски губят инициативата във войната. Като съзнава неизбежността на поражението, агресорът атакува мирни украински градове, нанася удари по граждански обекти и се опитва да разруши енергийната система на Украйна.

"Но трябва да се разбере: това, което се случва между Русия и Украйна, не е конфликт за територия. За Русия това е война на унищожение. За нас това е война за оцеляване. Докато се опитват да ни унищожат като държава и нация, всякакви споразумения с Русия ще бъдат обречени. Те ще позволят на Москва да се прегрупира и да натрупа ресурси, за да започне всичко отново. Това вече се е случвало много пъти", каза Йермак.

По думите му е необходимо да се засили натискът върху агресора и да се увеличи помощта за Украйна.

Медведев: Обстрелът на енергийните съоръжения на Украйна ще спре, ако тя признае анексията

Медведев: Обстрелът на енергийните съоръжения на Украйна ще спре, ако тя признае анексията

Първо неофициално поставяне на условия от Москва от месеци

"В интерес на целия свят е да се сведе до минимум руската заплаха, доколкото е възможно. В крайна сметка Украйна не е единствената цел на руската агресия. Тази агресия е насочена срещу цялата част от света, която е свикнала да живее свободно, комфортно и мирно. Русия разми границата между мир и война. Русия използва всичко като оръжие - от собствените си диаспори до средствата за масово осведомяване", отбеляза Йермак.

Според него изкуствените кризи също са част от усилията на Русия във войната срещу целия свободен свят.

"Изнудването на Кремъл - както ядрено, така и създадено от човека - е още един опит да получи това, което иска чрез преговори. Отговорът на демократичния свят трябва да бъде твърд - напълно да подкрепя Украйна, добави Ермак. Децата ни трябва да ходят на училище. Нашият народ не може постоянно да слуша сирени в Киев и други градове на Украйна", каза Йермак.

По думите му украинците всеки ден преодоляват трудности с готвенето, отоплението на домовете си, осигуряването на безопасността им по време на ракетни атаки денем и нощем. При наличието на иначе удобните си и добре обзаведени жилища, хората сега са принудени да готвят храна на печка и да нощуват в спални чували в коридори или мазета.

"Често се казваше, че Русия не трябва да печели тази война. Трябва да се разбере, че единственият начин да се избегне повторението му е да се гарантира победата на Украйна. Всеки друг вариант ще насърчи руския режим да продължи", подчерта Йермак.

Русия унищожи над 1/3 от енергийния сектор на Украйна, алармира Зеленски

Русия унищожи над 1/3 от енергийния сектор на Украйна, алармира Зеленски

Киев недоволен, че още не е получил нищо от договорения възстановителен пакет за $17 млрд.

Около 50 учени, общественици и лидери на общественото мнение взеха участие в кръглата маса на института "Брукингс". Срещата беше модерирана от вицепрезидента, директор на програмата за външна политика на института Брукингс Сюзан Малони.