Предишната украинска власт предлагала на арестувания журналист и ръководител на РИА Новости-Украйна Кирил Вишински "да признае вината си", съобщи РИА Новости.

Той уточни, че след неговия отказ да напише заявление за размяна, са му предали предложение чрез адвоката му да проведе пресконференция по сценария на Киев и "да се покае". 

Арестуваха главния редактор на РИА Новости в Украйна Кирил Вишински

Арестуваха главния редактор на РИА Новости в Украйна Кирил Вишински

Журналистът може да получи до 15 г. затвор

"Заявиха ми, че след това няма да отида в Русия. "Ние ще организираме извеждането ти в Европа, ще се срещнеш с жена си, майка си и всичко ще ти бъде наред.". - Аз и това отказах", подчерта ръководителят на портала РИА Новости на Украйна на пресконференция в международната информационна агенция "Россия сегодня".

Вишински отново заяви, че делото срещу него няма никакво правно отношение и има чисто политически характер

Украйна удължи ареста на руския журналист Вишински

Украйна удължи ареста на руския журналист Вишински

Той остава зад решетките поне до 19 септември

"Когато видя формирани към мен претенции от страна на службата за сигурност на Украйна, разбрах, че никой не се готви да ме съди по тези изисквания, а те имат друга цел - аз трябва да седя в затвора и те трябва да ме разменят", заяви той.

По думите на журналиста, са "назовавани конкретни фамилии, например - Сенцов". 

Освободиха журналиста Кирил Вишински

Освободиха журналиста Кирил Вишински

Той бе освободен в съдебната зала

Припомняме, Вишински бе арестуван в Киев на 15 май 2018 г. по подозрение, че поддържа самопровъзгласената република Донбас и в държавна измяна. Той бе заплашен с 15 години затвор.

Съдът осем пъти продължаваше мярката за неотклонение, на 28 август той бе освободен, на 7 септември пристигна в Москва в рамките на обмена с Киев по схемата "35 на 35".