Украински военни предупреждават корабоплавателите за висок риск от морски мини, носещи се по крайбрежието на Черно море около главния морски пристанищен център Одеса, съобщава Reuters.

Взаимни обвинения за използването на мини покрай украинското крайбрежие си хвърлят и двете воюващи страни - Русия и Украйна. По начало мините, които са съветско производство, са закотвени, но поради наличието на буря, някои от тях има опасност да се откачат и да бъдат отнесени от течението. За това предупреди говорителят на военната администрация в Одеса Сергей Братчук в Telegram.

"От март миналата година Русия продължава да използва противокорабни мини на котви като неуправляемо оръжие срещу Украйна", казва той в отделно видео.

Припомняме, Русия блокира пристанищата на Одеса - основните пунктове за товарене на украинския износ на зърно, след като нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г.

Блокадата бе вдигната над три украински черноморски пристанища в края на юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Същевременно украинският съюз на търговците на зърно UGA отбелязва, че през януари 2023 г. износът на селскостопански продукти "е намалял значително поради умишлено забавяне на проверките на корабите от Русия". Русия обаче отхвърли обвиненията.

110 000 тона зърно изпратени по инициативата "Зърно от Украйна"

110 000 тона зърно изпратени по инициативата "Зърно от Украйна"

Тя предвижда закупуване на украинско зърно от страните партньори и доставката му в страни, страдащи от хуманитарна криза