Украйна разработва нова архитектура за сигурност за страната ни, която ще ни помогне не само тук и сега, но и в дългосрочен план. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Първо, бих искал да благодаря на всички наши защитници на небето. Поредната руска ракетна атака е отблъсната. Общо бяха използвани над 20 ракети от различни типове, като значителен брой бяха свалени. Благодарен съм на всички, които осигуряват ефективността на противовъздушната отбрана и радиоелектронната борба. Скоро ще засилим още повече защитата си срещу руския терор, зарече се президентът.

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Цялата карта на страната е в червено

Второ, днес проведох няколко подготвителни срещи в навечерието на нашата международна дейност. Сега сме на път. Предвидени са важни срещи с партньори. Ще има нови споразумения. Ние правим всичко, за да ги направим ефективни за Украйна и съм сигурен, че ще бъде така. Ние създаваме нова архитектура за сигурност за нашата страна, която ще ни помогне не само тук и сега, но и в дългосрочен план. Това е нещо, което Украйна никога не е имала, въпреки че винаги се е нуждаела.

Трето, среща по граничната ситуация с Полша. Възложих на министър-председателя на Украйна незабавно да проведе разговор с полския си колега.

Ние в Украйна разглеждаме това, което се случи и се случва с нашите граждани и украински товари, като очевидно нарушение на принципите на солидарност. Украинското зърно на асфалта не е само няколко драматични кадри. Това е доказателство за това как емоциите могат да станат опасни. Трябва да защитим добросъседството и солидарността, които променят историята на цяла Европа към по-добро. Заедно с Полша трябва да установим единна позиция по отношение на вноса на руско зърно и други руски стоки в европейските страни, за да защитим нашите общества и по-специално фермерите, както украинските, така и полските. И винаги трябва да се споразумеем помежду си - украинци и поляци - така че нашият общ враг в Москва да не може да обърне конфликтите в нашата гранична зона срещу икономиката, границите и суверенитета на всеки от нас, настоя той.

Украйна протестира срещу разпиляно зърно на границата с Полша

Украйна протестира срещу разпиляно зърно на границата с Полша

Киев иска полицията да разследва инцидента

Четвърто, срещнах се с представители на украинския бизнес. Наскоро създаденият Съвет за подкрепа на предприемачеството при военно положение. Обсъдихме ясни неща - неща, които могат да дадат повече доверие на бизнеса и държавата. Ние сме еднакво заинтересовани от развитието на нашата икономика и създаването и запазването на възможно най-много работни места. Има първи набор от решения, които ще бъдат внесени за разглеждане от Всеукраинската икономическа платформа "Произведено в Украйна", а по-късно от парламента и кабинета на министрите. Повече защита на бизнеса от процедурни нарушения и злоупотреби.

Повече възможности за подпомагане на легалния бизнес и получаване на повече данъци. Повече ефективност в Бюрото за икономическа сигурност. Има много такива задачи. Всички държавни институции трябва в крайна сметка да бъдат преконфигурирани, за да улеснят икономическия растеж във възможно най-голяма степен. Очертан е и срокът за вземане на решения.

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Руските окупатори продължават да увеличават усилията си и имат числено превъзходство

Зеленски коментира и доклада на главнокомандващия Александър Сирски и министъра на отбраната Рустем Умеров. Ситуацията на фронтовата линия - Авдеевка и източната част като цяло. Ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите воини имат достатъчно управленски и технологични способности, за да спасят възможно най-много украински животи.

Днес подписах и няколко указа за нови смени в украинските сили за отбрана. Повече боен опит от тази война, по-модерни подходи, завършва Зеленски.