Украинското посолство в Полша сезира полицията заради инцидент с разпиляно зърно на границата между двете страни. Това съобщи на страницата си във Facebook посланикът на Украйна в Полша Василий Зварич, цитиран от Би Би Си.

Миналата седмица полските фермери подновиха блокадата на един от контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна, която може да продължи цял месец. Протестите на полски фермери и шофьори на камиони продължават от миналата есен. На 11 февруари беше съобщено, че близо до ГКПП Дорогуск протестиращите са изсипали част от зърното от украински камиони по пътя, след като са преминали границата.

Зварич призова полските власти да реагират на инцидента, да намерят виновните и да ги изправят пред правосъдието. Според него полските власти "трябва да реагират решително в правната област на това срамно и обидно престъпление за украинците и мнозинството поляци и да не допускат подобни варварски действия в бъдеще".

Зварич добави, че посолството и генералното консулство на Украйна в Люблин са се свързали с полската полиция с искане да започне дело за това престъпление.

Полските фермери отново блокират границата с Украйна за месец

Полските фермери отново блокират границата с Украйна за месец

Те не приемат запазването на привилегиите за украинска продукция за още една година