Руските войски са унищожили или повредили над 800 културни обекта в Украйна. Това заяви министърът на културата и информационната политика на Украйна Александър Ткаченко в ефира на телевизионния канал FREEDOM.

"В момента работим активно, по-специално с ЮНЕСКО, за укрепване на тези обекти с наближаването на зимата, за получаване по-специално на генератори. За нас сега е важно да изкараме зимата, за да са топли музеите, да има ток, за да може културният живот в страната да продължи", каза Ткаченко.

Украйна не вижда края на войната и през пролетта на 2023 г.

Украйна не вижда края на войната и през пролетта на 2023 г.

Андрий Ермак: Украйна обаче със сигурност ще победи

В същото време той каза, че днешната война е борба на украинците за правото на съществуване на собствена култура.

"Тази война е срещу самата ни идентичност, срещу нашия народ. Виждаме не само в Буча, но и в много други освободени райони на Харковска и Херсонска области, как украинци са убивани само заради правото им да бъдат украинци", каза той.

Припомняме, че ден по-рано, ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак заяви, че Украйна не вижда края на войната и през пролетта на 2023 г.

На 100 милиарда долара се оценяват щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна от февруари насам. Това заяви на 18 ноември украинският министър на финансите Сергей Марченко. 

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Eжедневните руски удари продължават

По негови думи е доста трудно да се изчисли пълния размер на пораженията, тъй като инфраструктурата е атакувана ежедневно.

Относно засегнатата енергийна инфраструктура, президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение от 17 ноември заяви, че повече от 10 милиона жители на Украйна остават без ток.