152 културни обекта в Украйна са били частично или напълно разрушени от намалото на войната. Това потвърдиха експерти на ООН, цитирани от "Франс прес".

Сред тях са 70 религиозни сгради, 30 исторически сгради, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки.

"Тези многократни нападения срещу украински културни обекти трябва да спрат. Културното наследство във всичките му форми по никакъв начин не трябва да бъде обект на посегателство", категоричен бе генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Агенцията на ООН помага на властите в Украйна да маркират забележителностите си с отличителния "син щит", което означава, че са защитени от Хагската конвенция за културни ценности във въоръжени конфликти от 1954 г., подписана от Москва и Киев.

Москва отрича да посяга на културата на Украйна

Москва отрича да посяга на културата на Украйна

Не сме започнали кампания за събаряне на паметници на видни украинци или за преименуване на улици с техните имена, изтъква Захарова

Независимо от това обаче десетки обекти са били повредени от началото на руската инвазия на 24 февруари, като три четвърти от тях се намират в източните региони Харков и Донецк, както и близо до столицата Киев.

ЮНЕСКО уточнява, че засега не са засегнати седемте украински обекта, които фигурират в Списъка на световното наследство, като катедралата "Света София" и свързаните с нея манастирски сгради в Киев и ансамбъла на историческия център на Лвов.

По-рано Украйна поиска Русия да бъде изключена от ЮНЕСКО, а агенцията отложи за неопределено време срещата за обсъждане на статута на обектите на световното наследство, на която Русия трябваше да бъде домакин този месец в град Казан.

ЮНЕСКО предупреди, че руските войски или служители, признати за виновни за съзнателно унищожаване на обекти от културното наследство на Украйна, подлежат на наказателно преследване съгласно международното право.

Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна

Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна

ЮНЕСКО има особени притеснения за град Чернигов