Украйна ще окаже помощ на Молдова в доставките на газ. Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, цитиран от АП.

Той каза, че премиерът на Молдова Наталия Гаврилица е отправила такова искане до украинското правителство.

По-късно Алексей Данилов уточни, че това ще бъде газ на кредит, а не за пари, а след това Молдова ще го върне. Според него това трябва да бъде направено, тъй като "Украйна и Молдова са обединени, а в Украйна има територии, които се снабдяват с газ от Молдова".

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

След като Газпром вдигна драстично цените

По-рано молдовското правителство одобри въвеждането на извънредно положение за период от 30 дни - от 22 октомври до 20 ноември. Решението е взето във връзка със сегашната ситуация в страната в енергетиката.

Страната с население от 2,6 млн. души, намираща се между Румъния и Украйна, получава газ от Русия през своя проруски сепаратистки регион Приднестровието и Украйна.

"Газпром" повиши цените от 550 долара за 1 000 куб. метра миналия месец до 790 долара този месец - ниво, което вицепремиерът Андрей Спину настоя, че "не е оправдано и не е реалистично" за най-бедната страна в Европа.

За Молдова няма алтернатива на руския газ

За Молдова няма алтернатива на руския газ

"Газпром" запазва пазар

Недостигът на газ в Молдова идва на фона на стремително нарастващите цени на газа, за което някои в Европа хвърлиха вината върху Москва, че не осигурява допълнителни доставки, за да окаже натиск върху континента.