Украйна е възобновила транзита на руски петрол, след като е получила авансово плащане от унгарска компания.

Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на "Нафтогаз Украйна".

Съобщава се, че "Укртранснафта" е възобновила транзита на петрол през украинския участък на магистралния петролопровод "Дружба" в посока Словакия и Унгария.

Преди това, на 4 август, той беше спрян, тъй като руската компания "Транснефт" не успя да преведе авансово плащане за транспортиране. Договорът предвижда 100% авансово плащане за изпомпване на нефт.

Руският петрол потича отново към Централна Европа

Руският петрол потича отново към Централна Европа

Словакия е извършила плащането

Тази седмица стана ясно, че словашката компания Slovnaft и унгарската MOL са предложили да платят за транзита на руски петрол по петролопровода "Дружба".

Средствата са преведени предишния ден и превозът през украинския участък е възобновен. Досега обаче няма информация за плащане за транзит до Чешката република.

Лидерите на ЕС се споразумяха през май да наложат ембарго на около 2/3 от руския внос на петрол до края на годината като част от санкциите на блока заради войната на Москва в Украйна.

Русия ограничи доставките на природен газ за Европа, след като много страни отказаха да се съобразят с указа на руския президент Владимир Путин, изискваща плащания в рубли вместо в долари или евро.