Доставките на петрол от Русия през критично важният тръбопровод "Дружба", построен още по времето на Варшавския договор до няколко централно европейски държави трябва да се възобновят скоро след разрешаването на проблема с плащанията за транзита, каза министърът на икономиката на Словакия, цитиран от Associated Press.

Руската държавна компания "Транснефт" съобщи във вторник, че е спрял доставките през южния клон на петролопровода "Дружба", който преминава през Украйна към Чехия, Словакия и Унгария.

"Транснефт" цитира като причина усложнения, дължащи се на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заявявайки, че плащането й към украинската транзитна компания "Укртранснафта" на 4 август е отказано.

Словашкият вицепремиер и министър на енергетиката Ричард Сулик каза, че плащанията ще бъдат извършени в сряда от словашката рафинерия "Словнафт", след като руската и украинската страна се съгласят с решението. "Словнафт" е собственост на унгарската енергийна група MOL.

"Очаквам петролните доставки да се възобновят след часове", каза Сулик.

Словакия получава практически целия си петрол през тръбопровода "Дружба". Сулик каза, че плащането е на стойност около 9-10 милиона евро.

Той добави, че страната му ще работи за дългосрочно решение на проблема, който според него е причинен от отказа на неназована банка в Западна Европа да преведе парите поради санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия.

"Не бих търсил политически контекст зад това, няма такъв", каза Сулик.

Северният клон на тръбопровода "Дружба", който минава през Беларус за Полша и Германия, не е засегнат, каза "Транснефт".

Лидерите на ЕС се споразумяха през май да наложат ембарго на около 2/3 от руския внос на петрол до края на годината като част от санкциите на блока заради войната на Москва в Украйна.

Ембаргото обхваща руски петрол, доставян по море, но позволява временни доставки по тръбопровода "Дружба" до Унгария и някои други държави без излаз на море в Централна Европа, като Словакия и Чехия.

Русия ограничи доставките на природен газ за Европа, след като много страни отказаха да се съобразят с указа на руския президент Владимир Путин, изискваща плащания в рубли вместо в долари или евро.

Германия "обича" американския петрол

Германия "обича" американския петрол

Нови мерки срещу Русия