Унгария се е съгласила да не блокира НАТО да оказва подкрепа на Украйна. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Асошиейтед прес".

Будапеща обаче няма да предостави никакъв персонал или средства в помощ на опустошената от война страна.

На среща на върха във Вашингтон следващия месец се очаква президентът на САЩ Джо Байдън и колегите му от НАТО да се договорят за нова система за предоставяне на по-предсказуема и дългосрочна помощ за сигурност и военно обучение на Украйна.

"Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО и аз приемам тази позиция", отбеляза Столтенберг след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан.

Шефът на Алианса посочи, че той и Орбан са "съгласували условията за неучастие на Унгария в подкрепата на НАТО за Украйна", но не уточни как ще работи това.

Орбан: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Орбан: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Унгарският лидер се опасява от пряк военен сблъсък с Русия

"Никакъв унгарски персонал няма да участва в тези дейности и никакви унгарски средства няма да бъдат използвани за подкрепата им", категоричен бе Столтенберг.

"В същото време премиерът ме увери, че Унгария няма да се противопостави на тези усилия и ще позволи на други съюзници да продължат напред. Той потвърди, че Унгария ще продължи да изпълнява изцяло ангажиментите си към НАТО", добави Столтенберг.

НАТО взема всички свои решения с консенсус, като на практика дава право на вето на всяка една от 32-те си страни членки.

Унгария отказа да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира мерки на ниво ЕС, които възлизат на около 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за борбата му срещу руските сили.

Будапеща отдавна критикува Киев за ограниченията на правата на етническите унгарци в Украйна, особено по отношение на училищното обучение на роден език. Тя използва този въпрос, за да се противопостави на започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС миналата година.

Междувременно, докато страните в Западна Европа положиха сериозни усилия да се откажат от руския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра синьо гориво годишно от Русия съгласно 15-годишно споразумение, подписано през 2021 г.

Европа се готви за война с Русия, убеден Орбан

Европа се готви за война с Русия, убеден Орбан

Унгарският лидер предупреждава, че сме на сантиметри от унищожението