Труден, но конструктивен процес на преговори между унгарското правителство и Европейската комисия (ЕК) приключи успешно в неделя. Това написа във "Фейсбук" министърът на правосъдието на Унгария Юдит Варга. 

Комисията заключи, че мерките, предложени от кабинета на министрите, премахват страховете, които принудиха ЕК да приложи механизма за поставяне на условия за плащания от бюджета на Европейския съюз (ЕС). Унгария все още не е загубила средства от ЕК и решението на ЕК, прието в неделя, предполага, че няма риск от това", написа тя.

Унгария никога досега не е губила ресурси на ЕС и въз основа на решението на Комисията в неделя тази опасност дори не представлява заплаха. Изпълни ли унгарското правителство ангажиментите си, условната процедура ще бъде закрита преди края на годината.

Унгария се задейства с антикорупционните закони, за да не ѝ орежат еврофондовете

Унгария се задейства с антикорупционните закони, за да не ѝ орежат еврофондовете

Правителството внася днес в парламента първия от няколко законопроекта

През следващите седмици и месеци ще се фокусираме върху изпълнението и изпълнението на ангажиментите. Затова днес, за да постигнем съгласие с Европейската комисия, представих в парламента пакет законопроекти, който е Стената на ОЛАФ за изменение на законите въодушевени за сътрудничество и фондации за управление на публични активи изпълнение на обществени задачи.

Унгария може да влезе в 2023 без да губи ресурси, заключи Варга.

Припомняме, че правителството на Унгария внесе днес в парламента първия от няколко законопроекта за борба с корупцията.  В момента Будапеща се опитва да избегне загубата на милиарди евро финансиране от Европейския съюз.

Вчера ЕК препоръча спиране на средства на стойност 7,5 милиарда евро за страната поради провал на Унгария в борбата ѝ с корупцията и поддържането на върховенството на закона.

Освен това ЕК постави изисквания към Унгария за запазване на достъпа ѝ до еврофинансиране. Едно от условията е ново законодателство, което Унгария веднага увери, че ще изпълни.

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Решението не може да бъде блокирано с вето