Унгарският външен министър Петер Сиярто настоя, че плановете за осветяване на стадион "Алианц Арена" в цветовете на дъгата в знак на солидарност с ЛГБТ общността за мача от Евро 2020 между Унгария и Германия в сряда са "вредни и опасни", информира "Франс прес".

Местните власти в Мюнхен поискаха разрешение от УЕФА да осветят стадиона във "видим знак на солидарност с ЛГБТИ общността в Унгария".

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Правителството твърди, че се бори с педофилия, правозащитни групи обявиха дискриминация

Дясното унгарско правителство на Виктор Орбан прие миналата седмица закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни.

"Изключително вредно и опасно е да се смесват спортът и политиката", изтъкна Сиярто и допълни: "Историческият опит показва, че това е лошо и ако изобщо някой, германците със сигурност знаят това добре. Ние в Унгария приехме закон за защита на унгарските деца и сега те се борят срещу него в Западна Европа. (Осветяването) ясно показва намерението да се внесе политика в света на спорта, защото всички знаят за какво става въпрос."

Орбан за детска книга с гей герои: Хомосексуалистите да оставят децата ни намира

Орбан за детска книга с гей герои: Хомосексуалистите да оставят децата ни намира

В една от историите Пепеляшка е лесбийка, а в друга трансполов е убиец на дракони

Вчера УЕФА заяви, че е започнала разследване относно предполагаем хомофобски банер и маймунски звуци на първите два мача на Унгария от Евро 2020 в Будапеща.

Унгария трябва да спечели в сряда, за да има шанс да достигне до осминафиналите, докато Германия знае, че победа ще ѝ осигури място в следващата фаза на турнира.