Вчера Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви по време на политически форум в румънския град Търгу Муреш, че една от големите цели на унгарското председателство в Съвета на ЕС е пълното членство на Румъния в Шенгенското пространство. Унгария ще направи всичко възможно за постигането на тази цел, съобщават от БТА.

На форума е присъствал също лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор. Търгу Муреш е един от центровете на унгарското малцинство в Румъния.

"Това отговаря и на националния интерес на Унгария и е в интерес на цялата нация. По румънско-унгарската граница има десет гранични пункта, които могат да бъдат пресичани само веднъж седмично от гражданите на двете страни, защото вие не сте страна-членка на Шенгенското пространство. Щом се присъедините към Шенген, ще можем незабавно да имаме по-тясна връзка между нашите граждани, а животът край границата ще придобие нов смисъл", посочи Петер Сиярто.

По въпроса за присъединяването на Молдова към ЕС унгарският външен министър увери, че страната подкрепя желанието на Кишинев и ще предостави цялата си подкрепа за напредъка на Молдова по пътя за евроинтеграция.

Припомняме, че от 31 март Румъния и България се присъединиха към Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници, но граничният контрол по сухопътните граници на страната още остава.

Унгария не приема Марк Рюте за шеф на НАТО

Унгария не приема Марк Рюте за шеф на НАТО

Будапеща подкрепя румънския президент