Едно суданско дете е било убивано или ранявано средно на всеки час по време на бруталната война в страната, която бушува вече 100 дни, съобщи във вторник агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ.

Армията, водена от Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните сили на Мохамед Хамдан Дагло воюват от 15 април. Документирани са 2500 тежки нарушения на правата на децата - средно най-малко едно на час от началото на боевете.

Агенцията каза, че най-малко 435 деца са били убити и 2025 ранени, но добави, че истинският брой вероятно е много по-висок. Още 14 милиона деца се нуждаят от хуманитарна помощ.

"Всеки ден деца биват убивани, наранявани, отвличани и виждат как училищата, болниците и жизненоважната инфраструктура и животоспасяващи консумативи, на които разчитат, са повредени, унищожени или ограбени, каза Тед Чайбан, заместник-изпълнителен директор за хуманитарни действия и операции по снабдяване. Родителите и бабите и дядовците, които са преживели насилие в миналото, сега трябва да гледат как децата и внуците им преживяват подобни ужасяващи преживявания."

Най-малко 3900 души от всички възрасти са били убити в Судан по време на конфликта, според консервативна оценка.

Повече от 3,3 милиона са напуснали домовете си, 700 000 от тях в чужбина.

Милиони други бяха подложени на глад. Сега над половината от 48-милионното население на Судан се нуждае от хуманитарна помощ, за да оцелее, но ООН и хуманитарните групи се борят да помогнат поради липса на разрешения от властите и на финансиране от международни донори.

Според Норвежкия съвет за бежанците, Судан е "на ръба на колапса, борейки се с безпрецедентна серия от кризи".

"Судан вече беше изправен пред огромна и силно пренебрегвана хуманитарна криза преди войната да избухне. Първите 100 дни битки го доведоха до катастрофални нива.

Очаква се ситуацията да се влоши по време на дъждовния сезон, което повишава риска от наводнения, глад и разпространение на болести, включително малария и холера. Войната в Судан породи страхове, че ще дестабилизира по-широкия регион.

ООН: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната

ООН: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната

Повече от 4 милиона души са разселени от 15 април насам

Един от висшите командири на армията, Ясер Ата, яростно критикува Кения в неделя заради предложението да се обмисли изпращането на африкански мироопазващи сили в Судан.

"Нека Кения изпрати своята армия и армиите на страните, които я подкрепят, заедно с всички други наемници. Никой от хората им няма да се върне", заяви той пред силите си.