Западът не трябва да се отказва да снабдява Украйна с оръжие и пари, ако иска Киев да успее във войната си срещу Русия, предупреди във вторник шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Украйна може да надделее в тази война, но ние трябва да продължим да даваме сила на тяхната съпротива", каза тя пред бизнес лидерите на Световния икономически форум в Давос, призовавайки западните съюзници на Киев да продължат доставките на оръжие и финансовата си подкрепа за Украйна.

"Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през 2024 г. и след това. Те се нуждаят от достатъчно и продължително снабдяване с оръжия, за да защитят Украйна и да си върнат законната територия."

В същото време Урсула фон ден Лайен подчерта, че Русия се проваля в постигането на свои стратегически цели. Шефът на ЕК посочи, че страната е загубила поне половината от военния си потенциал в опитите си да възвърне територии, окупирани от Украйна. Наред с това тя заяви, че в икономически план заради размириците Русия влага много повече средства във военните действия, отколкото в модерни технологии и иновации. 

Фон Ден Лайен припомни, че наскоро Финландия се присъедини към НАТО. Предстои това да направи и Швеция. По думите й това би увеличило шансовете на Украйна да се справи с Русия, но Западът трябва да продължи да я подпомага. 

По-рано в Давос украинският президент Владимир Зеленски се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на икономическия форум. Според Зеленски, те са обсъдили ситуацията на бойното поле, нуждите на отбраната на Украйна и по-нататъшното укрепване на украинската система за противовъздушна отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски никога няма да се съгласи на замразяване на войната с Русия, заяви в Давос ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Йермак.

Военната помощ за Украйна, заедно с добавянето на 5 милиарда евро към Европейския механизъм за подпомагане на мира, може да бъде в дневния ред на лидерите на ЕС, когато се срещнат на специална среща на върха на 1 февруари.

Лондон: И руските, и украинските сили буксуват на фронта

Лондон: И руските, и украинските сили буксуват на фронта

Нито една от страните не е завзела значителна територия през последната седмица