Израел обмисля да наводни подземните тунели на "Хамас", преди да започне наземната си операция. Това твърди американският журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймор Хърш, цитиран от ТАСС.

Според него това означава, че израелското ръководство е готово да "отпише" заложниците в анклава.

"В момента Израел е в процес на превръщане на град Газа в развалини чрез постоянни бомбардировки, а освен това планира да започне сухопътна инвазия в близко бъдеще", пише журналистът в своя блог Substack.

Позовавайки се на американски служител, Хърш добавя, че израелските лидери обмислят "наводняване на огромната система от тунели на "Хамас", преди да изпратят своите войски в анклава.

Нетаняху: Газа е анклав на ДАЕШ

Нетаняху: Газа е анклав на ДАЕШ

Макрон: Мирният процес за Палестина трябва да се поднови

"Подобен акт може да означава, че Израел е готов да отпише заложниците, които все още са в опасност", отбелязва журналистът.

По-рано американският журналист заяви, че Израел възнамерява да превърне град Газа в Хирошима, с тази разлика, че няма да бъдат използвани ядрени оръжия. Той обясни, че израелските сили могат да използват американски управляеми бомби, способни да проникнат на дълбочина 30-50 метра преди експлозията, която ще унищожи подземните съоръжения на "Хамас" за производство на оръжия.

Напрежението в Близкия изток избухна отново на 7 октомври, когато бойци от палестинската радикална групировка "Хамас" изненадващо нахлуха на израелска територия от ивицата Газа.

"Хамас" описа атаката си като отговор на агресивните действия на израелските власти срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим.

В отговор Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна да нанася въздушни удари по анклава и по определени части от Ливан и Сирия. Сблъсъци се водят и на Западния бряг на река Йордан.

Вашингтон е обезпокоен от липсата на ясни военни цели у Израел

Вашингтон е обезпокоен от липсата на ясни военни цели у Израел

Пентагона предпочита въздушни удари и операции на спецчасти пред широкомащабно нахлуване