Вашингтон е загрижен, че Израел няма реалистични военни цели в Ивицата Газа и че израелската армия все още не е готова да започне наземна операция с план, който може да проработи. Това заявиха високопоставени служители на администрацията на Байдън, цитирани от американския вестник The New York Times.

Вашингтон продължава да настоява, че Съединените щати не казват на Израел как да проведе кампанията си и подкрепят наземна инвазия. Въпреки това Пентагона изпрати генерал-лейтенант Джеймс Глин в Израел, за да помогне на израелците да планират войната в градска среда.

Служител на Пентагона каза в понеделник, че пътуването на Глин не означава, че американското военно ведомство взема решения за Израел. Според него генерал Глин няма да бъде на израелска територия, ако започне нахлуване в Газа.

Но американската администрацията в същото време е загрижена, че израелската армия все още няма ясен военен план за постигане на целта си за унищожаване на "Хамас". По време на речта си в Тел Авив миналата седмица президентът Байдън също предупреди, че Израел ще се нуждае от "яснота относно целите и честна оценка дали пътят, по който върви, ще постигне тези цели".

Американски служители казаха, че Израел трябва да реши дали например ще се опита да унищожи "Хамас" с целенасочени въздушни удари, съчетани с целенасочени нападения на специални сили, или ще влезе в Газа с танкове и пехота.

И двете тактики биха довели до тежки жертви, но наземна операция може да се окаже много по-смъртоносна както за войските, така и за цивилните, казват американски служители. В Пентагона мнозина смятат първата тактика за предпочитана.

Сенатор Джак Рийд, който председателства Комисията по въоръжените сили, в понеделник призова Израел да отложи наземното си нахлуване в Газа, за да спечели време за преговори за освобождаване на заложници, да позволи на повече хуманитарна помощ да достигне до цивилните палестинци и да даде на израелските командири повече време за планиране на битките в градска среда.

NYT: САЩ съветват Израел да отложи нахлуването в Газа

NYT: САЩ съветват Израел да отложи нахлуването в Газа

Според изданието Пентагона помага на Израел да планира своите военни операции, включително сухопътна инвазия