Граничната агенция на Европейския съюз "Фронтекс" уволни директора си Фабрис Легери, съобщи за Ройтерс източник, запознат с въпроса, след години на обвинения, че органът е малтретирал мигранти по външните граници на блока.

Говорителят на "Фронтекс" Пиор Свиталски отказа да коментира по-рано през деня информацията, че Легери е подал оставка и не отговори на последващ въпрос дали тя е била одобрена.

Европейската комисия - изпълнителният орган на ЕС, на чието подчинение е "Фронтекс" - също отказа коментар, заявявайки, че се провежда извънредна сесия на базираната във Варшава агенция.

Бордът е обсъждал "специфичните трудности" във "Фронтекс" и ще коментира след приключването на заседанието, казаха от Комисията.

Легери, който в миналото отхвърляше подобни обвинения, не беше открит веднага за коментар.

Агенцията на ЕС за борба с измамите (ОЛАФ) започна разследване миналата година по твърдения за нарушения на правата на човека от "Фронтекс", агенция, натоварена с управлението на миграцията по външните граници на блока. Докладът на ОЛАФ не е представен публично.

Ерик Марквард, германски депутат в Европейския парламент от фракцията на Зелените, каза на 2 март, че резюмето на доклада "разкрива, че ръководството на "Фронтекс" е било наясно с нарушенията на правата на човека и умишлено е избягвало да ги докладва".

През 2021 г. Европейският парламент публикува собствен доклад за твърдения, че "Фронтекс" е участвала в така наречените отблъсквания, включително в Егейско море между Гърция и Турция.

Отблъскванията нарушават задълженията на ЕС съгласно международното хуманитарно право, което забранява връщането на хората там, където животът им би бил изложен на риск.

Броят на нелегалните мигранти в ЕС над нивата отпреди пандемията

Броят на нелегалните мигранти в ЕС над нивата отпреди пандемията

Малко под 200 000 мигранти са влезли в ЕС през 2021-а

"Няколко надеждни участници... последователно докладваха за нарушения на основните права по границите в редица държави-членки, но "Фронтекс" като цяло пренебрегваше тези доклади", се казва в доклада на Европейския парламент.

"Агенцията също така не успя да отговори адекватно на вътрешни наблюдения относно определени случаи на вероятни нарушения на основните права в държавите-членки, които бяха повдигнати".

Държавите-членки на ЕС, както и Комисията са в управителния съвет на "Фронтекс". Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон настоя за засилване на надзора върху правата на мигрантите в рамките на "Фронтекс", тъй като организации за правата на човека алармираха за злоупотреби.

Държавите от ЕС дадоха на "Фронтекс" допълнителни пари и правомощия, след като повече от един милион сирийски бежанци достигнаха Европа през 2015 г., надхвърляйки значително капацитета й за приемане и разпалвайки крайнодесните настроения в целия блок. Миграцията се превърна в горещ политически въпрос в 27-членния блок.

Оттогава ЕС ограничи правилата за търсене на убежище и правата на мигрантите, укрепи границите си и сключи сделки - критикувани от правозащитни групи - със страни, включително Турция, за да задържат хората на тяхна земя.

Страните от ЕС са разделени на две групи - страни, които се застъпват за все по-твърда позиция по отношение на имиграцията, и такива, които приемат бежанци и подчертават необходимостта от зачитане на основните права на човека, включително в напрегнати ситуации по граница.

Над 3000 мигранти са загинали в опит да достигнат Европа по море през 2021 г.

Над 3000 мигранти са загинали в опит да достигнат Европа по море през 2021 г.

Това е двойно повече спрямо 2020 г.