Германски бизнесмен е арестуван по подозрение, че е доставил машини на руските военни в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу страната, съобщават прокурори, цитирани от АП.

Заподозреният, шеф на компания със седалище в Южна Германия, идентифициран само като Александър С. в съответствие с германските правила за поверителност, е задържан в Аугсбург, заявиха в съобщение федералните прокурори.

Претърсени са неговият апартамент и помещения.

Той е обвинен, че е доставял машинни инструменти на "с краен получател военни" в Русия и се опитвал да прикрие за кого са предназначени, като ги е изпращал до различни получатели и е дал фалшиви декларации за предназначението им.

Прокурорите твърдят, че 7 доставки на обща стойност около 8 милиона евро са извършени между януари 2016 г. и януари 2018 г.

Всички доставени инструменти са така наречените стоки с двойна употреба, които могат да бъдат използвани за граждански или военни цели, заявиха прокурорите.

Те не могат да бъдат изнасяни в Русия съгласно действащите правила на ЕС, ако са или биха могли да бъдат предназначени за военните.

ЕС разшири санкциите срещу Русия

ЕС разшири санкциите срещу Русия

В през март се очаква ЕС да удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца