Полицията в Бразилия е задържала Джейсън Милър, някогашен прессекретар на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Mertopoles.

Това е станало на летището в столицата. Милър е бил арестуван в момент, когато е възнамерявал да се качи на частния си самолет и да се завърне в Съединените щати.

Милър е в Бразилия заради участие в конференция, по време на която се е срещнал с президента Жаир Болсонару, с неговия син и депутат - Едуардо Болсонару, и с бившия външен министър Ернесто Араухо.

Болсонару защитава свободата на словото с нов указ за социалните мрежи

Болсонару защитава свободата на словото с нов указ за социалните мрежи

Ще се премахват по-трудно профили и публикации

Към днешна дата Милър се изявява като основател на социалната мрежа Gettr. Арестуван е по обвинение, че е участвал в антидемократични акции в Бразилия. Милър е задържан по заповед на Върховния съд в Бразилия, срещу който днес по улиците на столицата се организираха многохилядни протести.

Днес Бразилия чества национален празник - ден на независимостта, който бе използван за демонстрации, имащи за цел да защитят президента Болсонару от атаки от Върховния съд и от парламента.

В последно време бразилският парламент бламира решенията на президента. Така например през август Камарата на депутатите отхвърли предложения за промени в Конституцията, които предполагаха прекратяване на практиката с гласуване с машини. Предложенията бяха внесени по настояване на Болсонаро, който смята, че електронното гласуване опорочава вота и повишава риска от фалшификации.