Заместник-председателят на Европейската комисия Пиер Московиси даде гласност на страховете си, че "малки мусолинчета" могат да се появят в Европа, предизвиквайки яростен отговор от крайнодесния вътрешен министър на Италия, който го обвини, че обижда неговата страна и италианците, пише в. "Гардиън".

Московиси, който е французин и е еврокомисар по икономическите въпроси, заяви, че настоящата политическа ситуация, с популисти и крайнодесни сили, които са във възход в много страни, напомня на 1930-те години, когато германският фюрер Адолф Хитлер и италианският фашистки лидер Бенито Мусолини бяха на власт.

"За щастие, няма звук от военни ботуши, няма Хитлер, но може би има малки мосолинчета. Това остава да се види", изтъкна той пред журналисти в Париж.

Московиси, който е бивш финансов министър на Франция, не е споменал имена, но Матео Салвини, който е вицепремиер и председател на италианската антиимигрантска партия "Лига", го е приел лично.

"Той трябва да измие устата си, преди да обижда Италия, италианците и тяхното легитимно правителство", коментира Салвини в изявление, публикувано от кабинета му в Рим.

Салвини се възползва от скандала, за да повтори отново оплакванията си от Франция, която той обвинява, че не прави достатъчно, за да помогне за справянето с мигрантите от Африка и че е вкарала Либия в хаос, помагайки за свалянето от власт на бившия диктатор Муамар Кадафи.

"Европейският комисар Московиси вместо да порицае своята Франция, която отхвърля имигранти ... бомбардира Либия и наруши европейските изисквания за размер на бюджетния дефицит, напада Италия и говори за "много мусолинчета" в Европа", изтъкна още Салвини.

Московиси също така настоя, че Италия трябва да намали разточителните разходи и да даде приоритет на инвестициите и разходите за инфраструктура, които ще спомогнат за стимулиране на растежа и производителността.