В Египет започна гласуването на референдум за промяна на конституцията, съобщи ТАСС.

Гражданите трябва да изразят мнението си по приетите парламентарни поправки в основния закон, основната от които е продължаването на президентските пълномощия.

С промените се дава възможност президентът Сиси да управлява до 2034 година.

Парламентът на Египет гласува за 6-годишен президентски мандат

Парламентът на Египет гласува за 6-годишен президентски мандат

С поправките в основния закон се конституира и горна камара...

Гласуването започна в 9 часа и ще продължи до 21 часа местно време с едночасова почивка по обяд. В бюлетините избирателите трябва да отбележат срещу всяка поправка дали я приемат или не.

От Вътрешното министерство на Египет съвместно с армията са подготвили план за осигуряване безопасността в дните на референдума в целия Египет. Десетки хиляди полицаи и военнослужещи са натоварени да поддържат реда.

Подсилени охранителни екипи ще бъдат разположени по периметъра на повечето от обектите, а многобройни мобилни патрули ще излязат по улиците. Въоръжените сили използват защитата на обществените институции и жизнената инфраструктура, като използват специални сили. Включени са и ВВС, които ще наблюдават от въздуха сигурността на страната. В състояние на повишена готовност са военноморските сили.

Египетските власти предупреждаваха за глоби за хората, които без основателна причина няма да участват в референдума. На този етап "безсъвестността" на гражданите е замислена като глоба от 500 египетски фунта (около $30).

На територията на Египет референдума ще продължи до 22 април. Извън страната египтяните гласуват от 19 до 21 април.