Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка с палежи срещу хотел, собственост на израелци, и синагога в централната част на Атина през тази година, съобщиха от полицията, цитирани от Ройтерс.

Сред арестуваните са 25-годишна гъркиня, двама иранци на възраст 46 и 36 години и 44-годишен афганистански съучастник. Те са задържани за атака с импровизирана запалителна бомба на 15 май срещу сграда, в която се намират израелски хотел и ресторант.

Четиримата са обвинени в палеж, който може потенциално да застраши човешки животи и да причини щети на чуждестранна собственост в расово мотивирана атака.

В друг инцидент на 18 юни, 44-годишен грък и 26-годишен афганистанец хвърлиха запалителен материал на входа на синагога в Атина, което предизвика пожар, съобщиха от полицията. Арестуван е също така и 30-годишен иранец, като техен съучастник.

Тримата са обвинени в палеж, притежание на оръжие и грабеж, наред с други нарушения.

Полицията е конфискувала доказателства, включително мобилни телефони, намерени в жилище в Атина и в затвор.

Петима от арестуваните са задържани под стража, а двама са освободени под ограничения, докато чакат процес.

През март 2023 г. гръцката полиция арестува двама души, заподозрени като членове на група, която планирала палеж или бомбен атентат срещу израелски ресторант и същата синагога в Атина.

Израелската разузнавателна служба Мосад похвали Гърция за осуетяването на атаката, обвинявайки Иран в организирането на операцията.

Гърция се бори с нови горски пожари

Гърция се бори с нови горски пожари

Този път пламна остров Тасос