Крехкото споразумение за прекратяване на огъня на почти тридневните боеве между Израел и палестински екстремисти в Газа, се спазва през цялата нощ и в понеделник сутринта - знак, че последният кръг от насилие може би затихва, предава Associated Press.

Избухването на поредния конфликт беше най-сериозното между Израел и въоръжени групировки в Газа, откакто Израел и управляващата там палестинска групировка "Хамас" в Газа водиха 11-дневна война миналата година, увеличавайки разрушенията и мизерията, които измъчват блокирания анклав от години.

От петък насам израелските самолети нанасяха удари по цели в Газа, докато подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка "Ислямски джихад" изстреля стотици ракети срещу Израел.

За три дни на боеве 43 палестинци бяха убити, включително 15 деца и четири жени, а 311 бяха ранени, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Израел заяви, че някои от загиналите са били убити от неуспешно изстреляни палестински ракети.

В понеделник Израел заяви, че отваря частично пропускателните пунктове към Газа за хуманитарни нужди и ще ги отвори напълно, ако се запази спокойствието.

Нормалният живот на стотици хиляди израелци беше значително засегнат по време на насилието. Предпазните мерки за сигурност, наложени през последните дни на жителите на Южен Израел, бяха постепенно премахнати в понеделник, казаха военните.

И двете страни се похвалиха с успехите си. Говорейки пред репортери в Техеран в неделя, лидерът на "Ислямски джихад" Зиад ал-Нахала каза, че въоръжената групировка остава силна, въпреки че загуби двама от лидерите си. "Това е победа за Ислямския джихад", каза той.

Висш израелски дипломатически служител каза, че офанзивата е върнала способностите на "Ислямски джихад" "с десетилетия назад". Според него това е била"успешна антитерористична операция", защото Израел постигна целите си за кратък период от време. каза той, говорейки при условие за анонимност, тъй като не е бил упълномощен да обсъжда операцията с медиите.

Насилието заплашваше да прерасне в поредна всеобща война, но в крайна сметка беше овладяно, тъй като управляващата в Газа групировка "Хамас" остана настрани, вероятно защото се страхува от израелски ответни действия и разваляне на икономическите споразумения с Израел, включително израелските разрешителни за работа на хиляди жители на Газа, докато самата групировка засилва контрола си върху крайбрежната ивица.

Израел започна операцията си с удар в петък срещу лидер на "Ислямски джихад", заявявайки, че е имало "конкретни заплахи" за нападение с противотанкови ракети срещу израелци в отговор на ареста миналата седмица на друг високопоставен член на проиранската групировка на Западния бряг. Този арест дойде след месеци на израелски акции на Западния бряг за задържане на заподозрени след поредица от палестински нападения срещу Израел. Друг лидер на "Ислямски джихад" бе убит при израелски удар в събота.

Избухването на насилието в Газа беше ключов тест за служебния премиер на Израел Яир Лапид, който няма опит в ръководенето на военни операции. Въпреки това той разреши офанзивата по-малко от три месеца преди общите избори, водейки кампания за запазване на поста си.

Лапид пое израелското правителство

Лапид пое израелското правителство

Ротацията бе договорена още при съставянето на кабинета

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че приветства прекратяването на огъня между Израел и базираните в Газа екстремисти.

"През последните 72 часа Съединените щати работиха с официални лица от Израел, Палестинската власт, Египет, Катар, Йордания и други страни в целия регион, за да насърчат бързо разрешаване на конфликта", каза той в изявление в неделя.

Израелският премиер със странен намек за ядрен арсенал на страната си

Израелският премиер със странен намек за ядрен арсенал на страната си

Тези "други способности" ни държат живи и ще го правят, докато ние и децата ни сме тук" - подчертава Яир Лапид