Русия преследва целта да "дестабилизира и отслаби НАТО", а Китай се стреми да "оформи международния ред в съответствие със своите интереси". Това се посочва във вътрешен документ на министерството на отбраната на Германия, до който са се добрали от германското издание "Велт ам Зонтаг".

Както съобщава изданието министерството предупреждава за нарастваща заплаха заради претенции за сила и нови военни способности от страна на Китай и Русия.

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ засилват военните инвестиции в Индо-Тихоокеанския театър

В документа се посочва, че военното ведомство на Германия е особено обезпокоено от внедряването от Русия на "прецизни, трудно прихващаеми, хиперзвукови" ракети с голям обсег, предизвикват тревога големите инвестиции в "запазване на потенциала на ядрен ответен удар от морето" и "приоритетната модернизация на ядрения потенциал". В него се твърди, че днес Москва разполага с 6 375 ядрени бойни глави.

Експертите на министерството смятат, че 840 000 руски войници са добре обучени и могат бързо да бъдат предислоцирани.

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Ситуацията с опозиционера Алексей Навални се явява вътрешен въпрос на Русия

"Конвенционалните въоръжени сили на Русия са способни да постигнат превъзходство за кратко време на определена територия", се казва в съобщението.

Експертите са отнесли към слабостите на Русия ограничените възможности в морето в световен мащаб и липсата на щурмови дронове.

Според вестника за Русия въоръжените сили са "инструмент на политическата власт", като ​​"с относително ниски разходи се генерира максимално възможна полза".

"Велт ам Зонтаг" също така пише, че анализирайки военните способности на Пекин (съвременни щурмови безпилотни летателни апарати, 6 850 бойни танка, повече от 2 млн. войници, 1 600 изтребители, огромен ракетен потенциал и системно увеличаващ се ядрен потенциал), германското военно ведомство е стигнало до заключението, че "Китай все повече изпреварва Русия по отношение на глобалното влияние, включително по отношение на продажбите на оръжие и военното сътрудничество".

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Според Кристенсен Китай се опитва да увеличи жизнеспособността на ядрените си сили