За да се възстанови партньорското взаимодействие между САЩ и Германия, е необходимо да се наложи мораториум върху изграждането на газопровода "Северен поток 2". За това настоя Петер Байер, който е координатор на германското правителство по трансатлантическото сътрудничество, съобщава "Новости".

Той припомни, че вчера в Лондон бяха проведени преговори между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и германския външен министър Хайко Маас. Представителят на САЩ обяви твърдата позиция на Вашингтон против реализацията на проекта. Както отбеляза Байер, няма напредък в преговорите между правителствата на Германия и САЩ.

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

В Германия имат намерение "Северен поток 2" да бъде пуснат бързо в експлоатация

Германия се стремяла към тясно взаимодействие с Русия

"Ако искаме да използваме този прозорец от възможности за ново начало, за нов трансатлантически съюз, както го описахме в нашата позиция, (...) тогава трябва да видим реалността: може би желанието "Северен поток 2" да изчезне и че няма да е толкова важен, че новата администрация в САЩ не придава толкова голямо значение на това, не се оправда", каза Байер на конгреса "За ориентирано към бъдещето трансатлантическо партньорство", организиран от германския консервативен алианс ХДС/ХСС.

Той подчерта, че е необходимо проектът да бъде спрян - дори след като газопроводът е почти напълно завършен.

По-рано Блинкън заплаши компаниите, участващи в проекта, с нови санкции. В същото време той призна, че Вашингтон е попаднал в нежелана за него ситуация, след като газопроводът е практически реализиран.

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Газът по "Северен поток 1" не бил по-лош от транзитния газ от Украйна

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той ще премине и през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ лансират втечнения си природен газ в Европа и се опитват да предотвратят завършването на руския газопровод. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компаниите, участващи в проекта, в резултат на което швейцарската компания Allseas незабавно прекрати дейността си. Полагането на тръбите беше възобновено година по-късно: през декември 2020 г. компанията строител Nord Stream 2 AG, използвайки руския тръбополагащ кораб Fortuna, положи 2,6 километра тръби в германски води, а на 27 април корабът "Академик Черски" се присъедини към него край бреговете на Дания.

Сега строителството е достигнало своя финален етап. Ръководителят на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков увери, че проектът ще бъде завършен тази година.

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Прекратяването на строителството можело дори да влоши напрежението