Германската полиция разтури напрегната демонстрация в град Кьолн, след като около 15 хиляди кюрди заляха улиците, за да протестират срещу офанзивата на Турция в Северна Сирия, съобщава "Франс прес".

От полицията отбелязаха, че са разпръснали демонстрацията заради наличието на лозунги в тълпата, показващи символите на Кюрдската работническа партия (ПКК), които са забранени в Германия.

Протестът беше организиран от кюрдската асоциация NAV-DEM, смятана за близка до забранената ПКК, която е включена в черния списък на Анкара и нейните западни съюзници като терористична групировка.

"Редица протестиращи държаха забранени плакати с лика на Абдула Йоджалан (лежащия в турски затвор лидер на ПКК)", посочи говорителят на местната полиция пред АФП. Други протестиращи пък са отказали да открият замаскираните си лица, допълни той.

Двама души са били арестувани по време на демонстрацията, която се проведе седмица след като турски специални части и присъдружните им бойци от Свободната сирийска армия предприеха офанзива срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди в Северна Сирия.

САЩ незабавно да се махат от Манбидж в Сирия, настоя Турция

САЩ незабавно да се махат от Манбидж в Сирия, настоя Турция

Искат САЩ да прекратят подкрепата си за сирийските кюрди

"Свобода за Кюрдистан" и "Засрами се, Европа!" гласяха някои от лозунгите на протестиращите.

В Германия живеят около 1 млн. кюрди и около 3 млн. души от турски произход, като властите предупредиха срещу напрежението между двете общности.

Неведнъж са избухвали сблъсъци между представители на двете общности в Германия.

Масов бой на летище в Хановер заради военната операция на Турция в Сирия

Масов бой на летище в Хановер заради военната операция на Турция в Сирия

В боя са участвали 180 души