Германската полиция в петък сутринта задържа Енрике Мора, висш служител на ЕС, който координира преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, на летището във Франкфурт, докато той пътуваше за Брюксел от Иран, информира европейската редакция на американския вестник "Политико".

Мора, който притежава испански дипломатически паспорт и е бил ръководител на ЕС за преговорите с Иран, е бил задържан за 30 минути, потвърди представител на ЕС пред редакцията.

"Задържан от германската полиция на летището във Франкфурт на път за Брюксел, пътувайки от Техеран. Нито едно обяснение", написа в "Туитър" Мора в петък сутринта. "Служител на ЕС на официална мисия, притежаващ испански дипломатически паспорт. Взеха ми паспорта и телефоните."

Мора, заместник-генерален секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), външнополитическото ведомство на ЕС, беше в Техеран, на фона на преговорите за съживяване на ядреното споразумение, като Съединените щати се опитват да се върнат в пакта.

САЩ са песимисти за сделка с Иран

САЩ са песимисти за сделка с Иран

Напрежение около ядрените амбиции на Техеран

В друга публикация в "Туитър", написана по-късно в петък сутринта, Мора потвърди, че е бил освободен, заедно с посланика на ЕС в Организацията на обединените нации във Виена и ръководителя на работната група на ЕСВД за Иран. "Бяхме разделени", каза Мора. "Отказ да се даде каквото и да е обяснение за това, което изглежда нарушение на Виенската конвенция."

Конвенцията обхваща дипломатическите отношения и предоставя имунитет на лица, които притежават дипломатически паспорти. В нея изрично се посочва също, че притежателите на дипломатически паспорти не трябва да бъдат възпрепятствани при пътуванията си.

Петер Стано, говорител на ЕСВД, каза: "Няма какво да се коментира, проблемът беше разрешен бързо и г-н Мора продължава да пътува по план. Ние сме в контакт с германските власти и няма да коментираме повече."

В публикация в "Туитър" Мора също отбеляза, че е повдигнал въпроса за необходимостта от спиране на екзекуцията на шведския учен от ирански произход учен Ахмадреза Джалали, докато е бил в Техеран, като е поискал освобождаването му по хуманитарни съображения.

Иран заяви, че ще екзекутира Джалали, обвинявайки го в шпионаж в полза на Израел и участие в убийството на ирански учени. Джалали отрече всички обвинения срещу него.

Мора, който е на 63 години, е бивш испански дипломат, който координира преговорите с Иран за съживяването на Съвместния всеобхватен план за действие, официалното име на иранското ядрено споразумение.

Иран: Близо сме до ядрена сделка

Иран: Близо сме до ядрена сделка

ЕС е посредник в разговорите