В четвъртък грузинските власти извършиха обиски в местния офис на американската компания за технологични услуги Concentrix и претърсиха домовете на двама служители на Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, предава "Ройтерс".

Това се случи само два дни преди парламентарните избори в Грузия, които са критични за бъдещата външнополитическа ориентация на страната - към Запада или към Русия.

Разследването беше извършено от Министерството на финансите на Грузия. Претърсванията са част от по-широка акция, насочена срещу организации, които изследват руската дезинформация.

Базираните в Тбилиси, изследователи Сопо Гелава и Ето Бузиашвили, работещи за Атлантическия съвет, бяха обект на полицейските действия. Съпругът на Гелава, член на прозападната опозиционна партия на федералистите, потвърди изземването на електронни устройства.

Случаят предизвиква въпроси и напрежение, особено в контекста на предстоящите избори и влошените отношения между Тбилиси и Запада, засегнати от новия закон за "чуждестранните агенти", вдъхновен от руското законодателство.

Грузинският проевропейски президент призова за гласуване срещу управляващите

Грузинският проевропейски президент призова за гласуване срещу управляващите

Дни преди вота, разглеждан като тест за курса на страната

Миналата година ЕС даде статут на кандидат-член на Грузия, което е първи етап към евентуално членство. Двустранните отношения обаче се влошиха рязко, след като през май управляващата партия "Грузинска мечта" прие закон за "чуждестранните агенти", който според критиците е доказателство, че тя обръща гръб на Запада и клони към Русия.

Брюксел каза, че процесът на присъединяване на Грузия е "практически замразен" на фона на опасения за отстъпление от демокрацията, докато Вашингтон, основен донор на помощ, спря десетки милиони долари помощ тази година, позовавайки се на подобни опасения.

Проучванията на общественото мнение показват, че "Грузинската мечта" остава най-популярната партия в страната, въпреки че е загубила позиции от 2020 г., когато спечели почти 50% от гласовете.

Грузия губи 121 млн. евросредста заради "отстъпление от демокрацията"

Грузия губи 121 млн. евросредста заради "отстъпление от демокрацията"

За това предупреди делегацията на Европейския съюз в страната