Хората в Гуам са свикнали с постоянното военно присъствие на САЩ на стратегическия Тихоокеански остров, но някои от тях са нервни, когато стотици моряци от засегнатия с коронавирус самолетоносач на ВМС се настаняват по хотели за карантина. Длъжностните лица настояват, че са наложили строги мерки за безопасност, съобщава АП.

Заразата на борда на USS Теодор Рузвелт започна в края на март и доведе ВМС в криза на лидерството, след като командирът на кораба разпространи писмо с призив за по-бързи действия за защита на своите моряци. Изпълняващият длъжността секретар на ВМС уволни капитан Брет Е. Крозиер и след това го обиди по време на реч на кораба в Гуам, като заяви, че Крозиер е "твърде наивен или твърде глупав", за да отговаря за самолетоносача, след кое подаде оставка и публично се извини за коментарите си.

Превозвачът е акостирал в територията на САЩ повече от седмица, тъй като екипажът от 4 865 души е тестван за вируса и е преместен на брега. Повече от 580 моряци са заразени. Един е хоспитализиран в четвъртък в интензивно лечение, заяви генерал Джон Хайтен.

Повече от 1700 моряци, които са тествани негативно, се изолират в хотели, докато болните остават в базата, заявиха служители на ВМС.

"Нашите хора получават плесница по лицето", коментира Хоуп Кристобал, която се притеснява, че служителите дават обещания за безопасността, които няма да спазят. Тя живее на по-малко от четвърт миля от хотелите в Тумон, версията на популярния квартал Уайкики на Хаваи, Гуам, казва: "Не знаем къде точно са настанени."

И на самолетоносача „Нимиц” има заразени с коронавируса

И на самолетоносача „Нимиц” има заразени с коронавируса

Корабът се подготвя за мисия...

Мери Роудс, президент на Асоциацията за хотели и ресторанти в Гуам, отказа да назове хотелите, но каза, че 10 са заделени за настаняване на до 4000 моряци. Седем от тях вече нямат резервациите и имат драстичен спад на посетителите, тъй като авиокомпаниите отменят полетите, каза тя.

Хотелите в Гуам често са домакини на военни, а Министерството на отбраната контролира около една трета от острова, който се намира на 6,115 километра западно от Хонолулу и е важен стратегически център за американските сили в Тихия океан.

Всеки моряк отсяда в стая, има достатчно спално бельо, кърпи и вода за две седмици, няма контакт с работниците в хотела и могат да ги посещават само военна полиция и медицински екипи. ВМС изпратиха маски, ръкавици и друго оборудване за безопасност до хотелите, където служителите приготвят храна, която военнослужещите доставят, допълва Роудс.

С изключение на моряците, в Гуам има 133 потвърдени случаи на коронавирус и пет смъртни случая. Длъжностните лица са фокусирани върху спирането на разпространението на вируса, заяви губернаторът Лу Леон Гереро, като обяви, че моряците могат да отседнат в хотели.

"Знам, че ще има малък хор циници, които ще се противопоставят на това решение, но сега не е моментът за "ние срещу тях. Можем да защитим Гуам, докато сме хуманни към тях", каза тя пред репортери.

Томас Модли се извини за обидите срещу капитана на самолетоносача

Томас Модли се извини за обидите срещу капитана на самолетоносача

По-рано той обясни на моряци, че капитанът им е "или наивен, или глупав"

Карантината на моряците всъщност е добре дошла за някои по-малки хотели, обяснява Роудс. ВМС взеха хотели с повече от 300 стаи, а други гости бяха преместени в по-малки, които се борят на фона на анулациите в туризма. Взети са необходими "необходими мерки" за защита на обществеността.

Тези уверения не са достатъчни за Кристобал и други. Тя каза, че моряците допълнително стресират ситуация: "Имам задух и се чудя дали е COVID или е моето безпокойство."

Някои призовават губернатора да преразгледа възможността моряците да отсядат в хотели, включително I Hagan Famalaoan Guahan, група, която подкрепя жени, които са "Чаморро", коренното население на Марианските острови, които включват Гуам.

ова, че днес са тествани отрицателно, не означава, че няма да положителни са след седмица или повече", се казва в изявлението на групата. "Решението да ги настаним посредата на нашата общност е заиграване с късмета и със здравето на нашите хора."

Пентагонът очаква дългосрочен проблем с коронавируса и се адаптира

Пентагонът очаква дългосрочен проблем с коронавируса и се адаптира

Самолетоносачът "Нимиц" предвиден за Тихия океан е с неуточнен брой заразени