Индонезиец, който работи за организация, която съветва местната власт по ислямско право, е наказан публично с бой с пръчка за изневяра, съобщава "Ройтерс".

Мухлис бин Мохамед, 46-годишен член на съвета на "Ачех Улема" и религиозен лидер, е ударен 28 пъти в обществен парк от религиозен служител по закона на шариата. Жената, с която е имал сексуална връзка е получила 23 удара.

Двойката е хваната в кола, паркирана близо до туристически плаж, жената е била омъжена.

Наказанията са извършени в ултраконсервативния Ачех, единствената провинция в Индонезия, която прилага закона на шариата и получи автономия през 2001 г. Това е първият път на наказан религиозен лидер.

Публичните наказания са често срещани след въвеждането им през 2005 г. и се прилагат за редица престъпления, включително кражби и хазарт. Провинцията забрани хомосексуалността през 2014 г.

Самият съвет на "Ачех Улема" консултира местното правителство при изготвянето на настоящия вариант на прилагане на шариат. 

"Няма значение дали той е улема, имам или обикновен гражданин, правителството не прави разлика", обяснява Хюсейни Вахаб, висш служител в район и добави, че наказаният Мохамед вече не може да участва в съвета.

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Дори мюсюлмански учени не са съгласни с някои от строгите закони