Италианският вътрешен министър потвърди в петък, че нападателят от Ница е получил нареждане да напусне Италия на 9 октомври. Министър Лучана Ламоргезе заяви, че за него не е сигнализирано нито от тунизийските власти, нито от разузнавателните агенции, съобщава АП.

Ламоргезе коментира, атаката в четвъртък във Франция е "атака срещу Европа и нека не забравяме, че Лампедуза, Италия е вратата към Европа."

Консервативният депутат от региона на Ница, Ерик Киоти, призова "Гуантанамо във френски стил", където да се затварят заподозрените в тероризъм.

Много френски мюсюлмани осъдиха убийствата, като същевременно предупредиха срещу заклеймяването на мирните мюсюлмани в страната. Имамът на Ница обяви, че това е "ужасен акт на терор, диващина, човешко безумие, което ни потапя в тъга, шок и болка - и отново поставя френските мюсюлмани под светлините на прожекторите".

Нападателят "атакува братя и сестри, които се молеха на своя Бог", каза той пред "Асошиейтед прес". "Сякаш е поругана джамия ... Днес съм дълбоко християнин."

Още един задържан за убийството в Ница

Още един задържан за убийството в Ница

47-годишен мъж се смята, че е бил в контакт със заподозрения

Жената която успява да изтича от църквата Нотр Дам, но почива по-късно от раните си, е родената в Бразилия Симоне Барето Силва, 44-годишна майка на три деца, която се е преместила във Франция, за да се присъедини към танцова група, водена от сестра й и е работила в грижи за възрастни хора, съобщава бразилската медия G1. Силва мечтаеше да пътува по света с камион за храна, каза нейната приятелка Ивана Гомеш Аморим.

"Тя също беше боец ​​и умря като воин. Въпреки нараняванията, тя избяга и успя да предупреди, предотвратявайки по-голяма трагедия ", каза Андерсън Арголо, афро-бразилски свещеник, познавал семейството на Силва.

В интервю, излъчено в петък за саудитската телевизия "Ал Арабия", майката на нападателя заяви, че е шокирана от събитията.

От тунизийската провинция Сфакс майката е изненадана, когато е чула, че синът й е във Франция, когато той й се обажда при пристигането си. "Не знаеш френския език, не познаваш никого там, ще живееш сам там, защо, защо отиде там", коментира тя, че му е казала по телефона.

Брат му коментира, че Аусауи е информирал семейството, че ще спи пред църквата, и им изпратил снимка в катедралата, където се е случило нападението. Съсед обяснява, че е познава нападателя, когато е бил механик и е изпълнявал различни други дейности места, но не е показвал признаци на радикализация.

Франция очаква още тероризъм - страната е във "война срещу ислямистката идеология"
Обновена

Франция очаква още тероризъм - страната е във "война срещу ислямистката идеология"

Тунис разследва групировка, поела отговорност, а убиецът Ауисауи е арестуван и през 2016 г. за насилие

Прокурорът на Франция за борба с тероризма заяви, че нападателят тунизиец е роден през 1999 г., който е достигнал италианския остров Лампедуза, ключов пункт за мигранти, преминаващи с лодки от Северна Африка, на 20 септември. Не е ясно кога е пристигнал в Ница.

Тунизийците, които бягат от ударената от пандемия икономика, съставляват най-големия контингент от мигранти, пристигащи в Италия тази година. Италианските медии съобщиха, че пристаналият в Лампедуза нападател е един от 1300 пристигнали мигранти на 20 септември.

Докато Ница скърби за убитите в църквата, мюсюлмани протестират в цяла Азия срещу Франция. В Пакистан, Бангладеш и палестинските територии, десетки хиляди мюсюлмани организираха антифренски протести след молитвите в петък. Протести се проведоха и в Индия, Ливан и Сомалия.

"Макрон води ислямофобията", заяви демонстрантът от Дака Акрамул Хак. "Мюсюлманският свят няма да остави това така, ще се издигнем и ще застанем солидарно срещу него."

"Всеки символ на републиката или християнството е потенциална цел", заяви междувременно шефът на полицията в Ница Ричард Джаноти пред "Ройтерс".

В източния град Лахор в Пакистан около 10 000 последователи на радикалната ислямска партия Tehreek-e-Labbaik, празнуващи рождения ден на пророка Мохамед, излязоха на улиците. Те скандираха лозунги срещу Франция, издигнаха знамена и блокираха основни пътища.

"Има само едно наказание за богохулство", крещи Хадим Хусейн Ризви, духовник, ръководещ марша. "Обезглавяване! Обезглавяване!", крещят протестиращите.

Протест на мюсюлмани в Бангладеш: Макрон е най-големият терорист в света

Протест на мюсюлмани в Бангладеш: Макрон е най-големият терорист в света

Десетки хиляди мюсюлмани протестираха в Бангладеш