Безредиците, предизвикани от сръбски фенове по улиците на Генуа във вторник вечерта усложняват влизането на Сърбия в Европейския съюз. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи на Италия Алфредо Мантика, цитиран от РИА Новости.

„Съжалявам, но това е един истински автогол за Сърбия. Изглежда, че инцидентите от гей парада в Белград от неделя и вчерашните събития са насочени в една и съща посока - някой явно не иска страната да стане част от ЕС и прави всичко възможно, за да пречи на този процес", заяви той пред местно радио.

Във вторник евроквалификацията между футболните отбори на Италия и Сърбия беше прекратена от съдията Скот Креиг Томсън поради съображения за сигурност. С излизането на футболистите, сръбските ултраси започнали да палят факли и да ги хвърлят към терена, заедно с бомбички и димки. В резултат началото на мача се забавило с 35 минути.

Когато положението изглеждало овладяно, Томсън дал първия съдийски сигнал, но тогава ексцесиите по трибуните се възобновили. Сръбските фенове извадили албански знамена, които опитали да изгорят като политически протест. След само 7 минути игра съдията прекратил мача, тъй като бомбичка се взривила близо до играчите.

Това вбесило още повече хулиганите, които започнали да трошат стадиона, а след това се прехвърлили на улиците на Генуа. В резултат 16 души, сред които и двама карабинери, били ранени. Силите на реда овладели положението, а 35 сърби приключили нощта в ареста.

Според Goal.com, има три основни причини за гнева на ултрасите. На първо място безредиците може да са крайна форма на протест срещу уволнението на треньора Радомир Антич, който се ползва с уважението на феновете.

От спортния сайт не изключват и възможността балканската обиколка на Хилари Клинтън да е ядосала ултрасите. Тя е не само съпруга на най-омразния човек в Сърбия Бил Клинтън (който стоеше начело на САЩ по време на бомбардировките от 1999г.), но и като държавен секретар е твърдо „за" независимо Косово.

Предателското поведение на вратаря Стойкович, избягал от „Цървена зведа" във „вечния враг" „Партизан" също е напълно възможно да е допринесло за безредиците в Италия. Той беше нападнат от фенове преди началото на мача и даже не беше записан в тимовия лист.

По думите на Алфредо Мантика, случилото се в Генуа няма да повлияе на подкрепата на Италия за членството на Сърбия в ЕС. Въпреки това, ситуацията вече е много по-усложнена. Заместник-министърът напомни, че някои европейски държави (и особено Холандия) са се изказали особено остро във връзка с предната проява на сръбските хулигани - безредиците около гей парада в Белград.