Кипър понижава възрастовата граница за поставяне на бустерна доза ваксина срещу COVID-19, за да се осигури по-добра имунна защита на по-голяма част от населението, съобщи БНР. Очаква се решението да бъде взето от правителството на днешното му заседание.

Предвижда се вече с трета доза да се ваксинират хората на 60 и повече години - досега се препоръчваше за тези над 65. Като приоритетни за поставяне на подсилваща доза ще бъдат включени и други рискови групи, като диабетиците.

Предложението за намаляване на възрастовата граница за бустерната инжекция се основава на препоръките на експертите от Научния консултативен комитет по коронавируса, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.

По графика на здравното министерство за имунизационната програма 60-годишните получиха втората доза през май-юни и 6-месечният период, след който имунната защита намалява, при тях скоро ще изтече.

До момента третата доза е поставена на близо 27 хиляди души в Кипър. Сред тях са президентът на страната Никос Анастасиадис и съпругата му. Напълно ваксинирани са 79% от пълнолетните граждани на Кипър.

Институтът по неврология и генетика в Никозия вече работи по две нови изследователски програми за проучване на имунитета срещу коронавируса при ваксинирани, заразени и млади хора.