Китайските власти, които стоят зад голямо търговско изложение в Шанхай, не излъчиха видеообръщение на председателя на Европейския съвет на церемонията по откриването, която критикува "незаконната война" на Русия в Украйна и призовава за намаляване на търговската зависимост от Китай, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Предварително записаният видеоклип от Шарл Мишел трябваше да бъде един от няколкото световни лидери и ръководители на международни организации, включително китайския президент Си Дзинпин, които да се изкажат на откриването на Китайското международно изложение за вносни стоки (CIIE), са съобщили трима европейски дипломати, които за заявили, че са "изненадани, че изказването е отпаднало".

"Председателят (на Европейския съвет Шарл) Мишел беше поканен да говори на петия форум Хунцяо/CIIE в Шанхай", каза пред Ройтерс Баренд Лейтс, говорител на Мишел. "Както беше поискано от китайските власти, ние наистина предоставихме предварително записано съобщение, което в крайна сметка не беше показано. Обърнахме се към това по нормалните дипломатически канали."

Никой от китайското външно министерство или съорганизаторите на изложението, китайското министерство на търговията и градската управа на Шанхай, не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар.

Други високопоставени лица, които говориха на церемонията след Си, бяха управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, генералния директор на Световната търговска организация Нгози Окоджо-Ивеала и президентите на Индонезия Джоко Видодо, на Шри Ланка - Ранил Викремесингхе и на Беларус - Александър Лукашенко, според официалния уебсайт на изложението.

Речта на председателя на Европейския съвет трябваше да бъде силно критична към "незаконната война на Русия срещу Украйна" и да заяви че Европа извлича "важни уроци" от нея, според откъси от обръщението, предоставено от европейски дипломати.

Европа е прекалено зависима от Русия за изкопаеми горива, което води до търговски дисбаланс, казва Мишел.

"В Европа искаме баланс в нашите търговски отношения... за да избегнем прекомерна зависимост", според дипломатите, запознати с думите му. "Това важи и за нашите търговски отношения с Китай."

Мишел призовава Китай да направи повече, за бъде сложен край на кръвопролитията в Украйна.

"Китай играе роля в използването на влиянието си, за да спре бруталната война на Русия ... чрез Вашето така наречено "безгранично" партньорство с Русия", казва Мишел, имайки предвид пакт, обявен от Си и Путин в Пекин преди началото на войната . "Вие, Китай, можете да помогнете да се сложи край на това."

Както Си, така и Мишел се очаква да присъстват и да се срещнат в рамките на срещата на върха на държавните ръководители на Групата на двадесетте (Г-20) на индонезийския остров Бали следващия вторник и сряда.

От 2019 г. ЕС официално разглежда Китай като партньор, икономически конкурент и системен съперник.

Външнополитическата служба на ЕС заяви в документ миналия месец, че сега Пекин трябва да се разглежда предимно като конкурент, който насърчава "алтернативна визия за световния ред".

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

Много страни членки имат силни икономически отношения с Пекин, напомня Борел