Единадесет души са арестувани в Южно Мексико, след като кметът на тяхното село е извлечен от кабинета му, вързан за пикап и влачен по улиците, съобщава БиБиСи.

Полицията се намесва, за да освободи кмета Хорхе Луис Ескандон Ернандес, който според съобщенията няма сериозни наранявания. Това е второто нападение на земеделските производители с искане той да изпълни обещанието си предизборна кампания да ремонтира местен път. В селото в щата Чиапас са разположени допълнителни полицаи.

Кметове и местни политици в Мексико често са атакувани от наркобанди, когато отказват да сътрудничат в техните престъпни схеми, но много рядко заради неизпълнени обещания в кампания.

Кметът Ескандон ще повдигне обвинения за отвличане и опит за убийство.

На видео, направено от охранителни камери пред кметския офис, се вижда група мъже, които го измъкват от сградата и го избутват към превозното средство.

Кадри, заснети по-късно от камери за видеонаблюдение, показват, че той е влачен с въже, вързано около ръцете му по улиците на Санта Рита, част от Лас Маргаритас.

Десетки общински полицаи са се намесили, за да спрат превозното средство и да спасят кмета. Няколко души са ранени при стълкновение между полицията и отвлеклите кмета.

При по-ранен инцидент преди четири месеца група мъже нахлуват в кабинета му, но не го намират.

В хода на изборите за кмет в Лас Маргаритас самият Ескандон е арестуван по подозрение, че участва в свада с привърженици на опонент. По-късно той е освободен поради липса на доказателства.