Активисти в Монреал събориха статуята на първия премиер на Канада сър Джон Макдоналд, който е свързан с жестока политика, убила много индианци в края на 19 век, съобщава Би Би Си.

Видео е заснело момента, в който главата на статуята се е изтърколила на тротоара наблизо.

Главата на правителството на Квебек осъди това действие като "неприемливо".

"Унищожаването на части от нашата история не е решението", настоя Франсоа Лего.

Никой не е бил арестуван.

Макдоналд е бил министър-председател на Канада в продължение на 19 години през 1860-те и 1890-те години и е запомнен с политиките си за изграждане на страната, но също така е създал системата от училища, в които да учат само индианци.

В Англия замениха статуя на търговец на роби със скулптура на протестиращ

В Англия замениха статуя на търговец на роби със скулптура на протестиращ

Статуята на търговеца на роби Едуард Колстън е заменена

В продължение на повече от век системата насилствено извежда поне 150 000 коренни деца от домовете им и ги изпраща в интернати, финансирани от държавата. Много деца са били малтретирани, а някои са умрели и им е било забранено да говорят собствения си език или да практикуват своята култура.

Доклад на правителството през 2015 г. нарече практиката "културен геноцид".

Той беше обвинен, че е позволил на глада и болестите да убият много местни хора и неговото правителство е принудило някои индиански общности да напуснат традиционните си територии, отказвайки да им предоставя храна, докато не го направят.

Събориха статуя на Христофор Колумб в Балтимор

Събориха статуя на Христофор Колумб в Балтимор

Статуята беше разположена в квартала "Малката Италия" повече от 30 г.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего написа в "Туитър": "Каквото и да си мислим за Джон А. Макдоналд, унищожаването на паметник по този начин е неприемливо. Трябва да се борим с расизма, но унищожаването на части от нашата история не е решението. Вандализмът няма място в демокрацията ни и статуята трябва да бъде възстановена."

Вчера в центъра на Монреал се проведе мирна демонстрация, призоваваща за спиране финансирането на полицията.

Листовка, разпространена по време на протеста, описва Джон Макдоналд като "бял супремасист, който организира геноцида на коренното население със създаването на бруталната система за настаняване в училища".

В нея се казва, че кметът на града Валери Планте е била помолена да премахне статуята, но заради нейното "бездействие" група активисти са решили да вземат нещата в свои ръце.

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

Дошло му било времето да бъде премахнат

Редица статуи на противоречиви исторически лидери по света бяха съборени през последните месеци по време на разгорещени публични дебати за това как обществата трябва да помнят лидери, обвързани с робството, империята и расизма.

В САЩ бяха премахнати статуи на Христофор Колумб, както и на водачи на Конфедерацията, докато във Великобритания са премахнати паметници на изтъкнати търговци на роби.

Белгийски протестиращи също така обезобразиха статуи на крал Леополд II заради неговото кръвопролитно наследство в личната му колония в днешна Демократична република Конго.