Судан разчита на инвестиции от Руската федерация в добивната промишленост, енергетиката и селското стопанство. Заявката на военния лидер на Судан Абдел Фатах ал Бурхан идва от интервю за "Новости", извадки от които агенцията публикува днес. Самата агенция подчертава, че е първата медия, с която военният лидер разговаря след преврата от миналата седмица.

"Надяваме се, че скоро ще видим тези инвестиции (руски) в действителност. Водят се преговори и аз смятам, че всичко върви добре", заявява Ал Бурхан.

Точно преди седмица генерал Абдел Фатах ал Бурхан свали кабинета на премиера Абдала Хамдук. На 25 октомври военните превзеха властта, овладявайки столицата Хартум, а премиерът на страната Абдула Хамдук и няколко министри бяха арестувани. Протестите срещу преврата бяха потушени, включително и като армията откри огън срещу демонстрантите. Бе обявено извънредно положение и управленските органи на страната бяха разпуснати.

Западни дипломати смятат, че превратът на военните в Судан е извършен в съучастие с Русия. Без официално потвърждение към момента се смята, че военните са получили "зелена светлина" от Кремъл да свалят гражданското правителство, а Москва се е ангажирала да не допуска налагане на санкции от СС на ООН.

Дипломати: Зад военния преврат в Судан стои Кремъл

Дипломати: Зад военния преврат в Судан стои Кремъл

Москва се е ангажирала, че Съветът за сигурност няма да наложи санкции...

Припомняме, през април гражданската власт в Судан замрази военноморската база на Русия в страната.