Дори по стандартите на Владимир Путин за засрамване на колеги, отношението му към президента Реджеп Ердоган в четвъртък бе зрелище - но не в добър аспект за турския президент, пише "Уошингтън екзаминър". 

Срещайки се с Путин вследствие на скорошен сирийски въздушен удар, при който загинаха над 30 турски войници, може би се очакваше Ердоган да заеме твърда позиция спрямо руския лидер. Или поне по-твърда линия от покорството му в миналото.

В крайна сметка Ердоган е напълно наясно, че Русия позволи на Башар Асад да извърши атаката, която уби неговите войници.

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори
Обновена

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори

В полунощ трябва да влезе в сила примирие в Идлиб

Руснаците знаеха, че силите му са на мястото на удара, преди да започне атаката. Путин в крайна сметка е отговорен в стратегически контекст тук - а именно за офанзивата на оста Асад-Иран-Русия в Идлиб. В рязко нарушение на споразуменията за прекратяване на огъня с Турция, офанзивата на оста (атакуваща училища и болници) предизвика бежански поток към турските граници.

Така че, да, Ердоган имаше основателни причини да играе твърдо в Москва,  вместо това той реши да оближе ботушите на Путин.

"Искам още веднъж да изкажа съболезнованията си за смъртта на вашите войници в Сирия", започна Путин, без дори да погледне Ердоган в очите. Той продължи с винтидж шоу и чекистки черен хумор: "Това винаги е голяма трагедия".

Тогава бившият подполковник от КГБ изрече най-голямата лъжа, "за съжаление никой, дори сирийските военни, не знаеха за местонахождението им." И Путин добави: "Сирийските войници също са пострадали".

Всеки лидер с базисно чувство за самоуважение или национална чест би прекъснал Путин тук, защото Ердоган знае, че Путин знае къде са войските му. Той знае, че тези сили са ударени с одобрението на Путин. Така думите на Путин са обида за всички турци.

Ердоган отговори, като се взря безизразно в Путин, без дори и намек за гняв, Путин спечелил.

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Иран за първи път потвърждава активната си роля в тази част на Сирия

Удивително е, че Ердоган реши да изглежда още по-слаб и успя.

Той предложи извинение защо срещата се провежда в Москва, а не в Анкара, въпреки че той е поискал последната. Ердоган знае, че срещата е в Москва, защото Путин иска образа на Ердоган да е отдаване на почит и молещ се за компромис. Но вместо да заобикаля този въпрос, турският президент заяви, че е приел среща в Москва само заради конституционните промени на Путин. Би било смешно, ако не бе толкова жалко.

Винаги е представлявало опасност Ердоган да позволи Путин да го изиграе отново, но това наистина е нещо, което трябва да се види.

САЩ и другите съюзници на Турция в НАТО бяха готови да консолидират позицията си срещу натиска на Путин. Координираните икономически действия можеха да преклонят Асад и да принудят Русия да отстъпи от Идлиб.

Но Ердоган не издържа очи в очи с Путин, изправен пред човека от КГБ, той се приви. Ататюрк сигурно се обръща в гроба си, коментира "Уошингтън екзаминър".

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

"Западните политици да осъдят турската агресия срещу Сирия"