Въздушен удар рано тази сутрин срещу село, контролирано от бунтовниците в Северозападна Сирия, е поразил птицеферма, където няколко разселени семейства са се били приютили, като са загинали най-малко 15 души, включително деца, има и ранени. Това съобщиха активисти на опозицията, цитирани от "Асошиейтед прес".

Активистите хвърлиха вината върху руски военни самолети за въздушния удар в село Маарет Мусрин, в което живеят хиляди вътрешно разселени хора.

Турция "неутрализира" 184 сирийски войници в Идлиб за ден

Турция "неутрализира" 184 сирийски войници в Идлиб за ден

Анкара е доволна от успешното развитие на операция "Пролетен щит"

Ударът беше извършен часове преди срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин, на която обсъждат ескалацията на напрежението в северозападната провинция Идлиб в Сирия, която се случва в контекста на продължаващата от месеци и подкрепяна от Русия офанзива на сирийските правителствени сили там.

При сраженията в Идлиб - последната оставаща крепост на бунтовниците в Сирия - загинаха стотици хора и бяха разселени близо 1 млн. души, много от които избягаха на север към границата с Турция.

Русия обвини терористите в опит за използването на химическо оръжие в Идлиб

Русия обвини терористите в опит за използването на химическо оръжие в Идлиб

Руснаците разполагали с "неопровержими доказателства" за това

Турция и Русия са двете основни сили в Сирия и всяка от тях подкрепя противникови страни в 9-годишния конфликт.

Насилието в Идлиб се влоши през последните седмици, като Турция изпрати хиляди войници в района, за да подкрепи сирийските бунтовници, барикадирали се там. Ердоган обаче не успя да спре офанзивата на сирийския президент Башар Асад, която започна в началото на декември.

Турция зове САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в Идлиб

Турция зове САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в Идлиб

Атаките няма да възпрат решимостта ни, тя става още по-силна, категоричен Чавушоглу

Сирийските и турските войски се вкопчиха в кръвопролитни битки, оставяйки поне 58 турски войници мъртви от началото на февруари, както и стотици сирийски войници (турците твърдят за около 3500 сирийски войници).

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, уточни, че при днешния въздушен удар е била ударена птицеферма, която е използвана като селище за вътрешно разселени сирийци, като са загинали 15 души, включително жени и деца. Още 18 души са били ранени.

Cирия зaтвoри небето нaд Идлиб

Cирия зaтвoри небето нaд Идлиб

Мерки от Дамаск

Сирийската гражданска защита, която е формирование на сирийската опозиция, по-известна като "Белите каски", също хвърли вината за удара върху руски военни самолети. Те твърдят, че 14 души са били убити, включително пет жени и две деца.

Снимки от удара, публикувани от "Белите каски", показаха парамедици, използващи булдозер, за да отстранят таван, който очевидно се е срутил върху хората. "Белите каски" уточниха, че са приключили с изваждането на тела от развалините тази сутрин.

Информационната агенция "Степ", която е контролирана от опозицията, посочи, че 16 души са били убити, включително пет деца, и също каза, че 18 души са ранени.

Такива несъответствия в данните за жертвите не са рядкост веднага след извършването на нападения в Сирия.

САЩ: Турция да се откаже от руските С-400 заради Идлиб

САЩ: Турция да се откаже от руските С-400 заради Идлиб

Натиск от Белия дом над Анкара