В Москва е задържан снимачен екип на иракска телевизионна компания по подозрение в шпионаж. Това съобщи руският проект ВЧК-ОГПУ, като се позова на свой източник.

Инцидентът е станал на 9 август в близост до московската петролна рафинерия, който е бил заснет от кореспонденти на телевизионната компания "Рудав".

Службата за сигурност на Московския нефтопреработвателен завод сметнала, че кореспондентите се държат подозрително, и се обадила в полицията.

Полицията установила, че журналистите Владимир Кортун и Камиз Джабраилов работят за чуждестранна компания и имат акредитация от Съюза на журналистите на Русия. Те трябвало да снимат на фона на завода и да направят репортаж за повишаването на цените на горивата.

"Естествено, кореспондентите не предупреждават никого от Министерството на външните работи, местните власти и представителите на МНПЗ, като се позовават на спешността на материала и изключителната "колоритност на строежа".

В резултат на това те, "като потенциални шпиони, са предадени на ФСБ", се казва в съобщението до медиите.

В края на март Еван Гершкович, кореспондент на The Wall Street Journal, бе задържан в руския град Екатеринбург. Журналистът е обвинен в шпионаж и го грозят до 20 години затвор.

През юни в Москва беше задържан американският гражданин Травис Лик. Вокалистът на групата Catch the Night беше арестуван по обвинение в трафик на наркотици.

ФСБ задържа работник във военната промишленост за шпионаж

ФСБ задържа работник във военната промишленост за шпионаж

Той се готвил да предаде ценна информация в замяна на гражданство