Националистическите кръгове в Москва приветстват завръщането на Виктор Бут, наречен Търговеца на смърт. Вчера стана ясно за сензационна размяна, която са успели да осъществят САЩ и Русия.

Търговецът на оръжие беше разменен за американската баскетболистка Бритни Гринър в Абу Даби, въпреки огромното напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Бившият морски пехотинец Пол Уилън за сега остава в руски арест

Виктор Бут, бивш офицер от съветските военновъздушни сили, бе екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след операция на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA). Той е един от най-известните търговци на оръжие в света, а историята на живота му е в основата на холивудския филм Lord of War продуциран и режисиран от Андрю Никъл с Никълъс Кейдж в главната роля.

Бут получи 25 години затвор, след като бе признат за виновен в заговор за убийство на американци и служители на САЩ, доставка на противовъздушни ракети и подпомагане и подстрекаване на терористична организация. Самият той твърди, че е просто бизнесмен със законен бизнес в областта на международния транспорт, който е фалшиво обвинен, че се опитва да въоръжава южноамерикански бунтовници.

Гринър, американска баскетболистка и Виктор Бут бяха транспортирани със самолети до Обединените арабски емирства, където на летище Абу Даби се състоя самата размяна.

Малко преди инвазията на Русия в Украйна спортистката бе задържана на московското летище "Шереметиево" с малко количество патрони за вейпинг, съдържащи наркотични вещества. В процеса, критикуван като политически мотивиран, тя беше осъдена на девет години затвор в руска колония.

Според Татяна Москалкова, руски комисар по правата на човека, лично президентът Владимир Путин се е намесил за освобождаването на Бут. И Бут, и Гринър са били помилвани преди размяната, заяви Татяна Москалкова.

В националистическите кръгове в Русия сделката се отбелязва с радост и аплодисменти: "Размяната на Бут е повече от изгодна: ако през 2019 г. руските власти все още предлагаха да предадат 15 американци за връщането му, то сега размяната се състоя след формула "1 към 1", пише военният блогър Рибар, за когото се смята, че е близък до руското министерство на отбраната.

В четвъртък вечерта Бут пристига на московското летище "Внуково", където бе посрещнат от съпругата си Алла и майка си Раиса Бут. Моментът на завръщането му в Русия беше показан на живо по руските телевизии.

В Москва Бут заяви пред журналисти, че не е бил предупреден предварително за размяната. "По средата на нощта те просто станаха и казаха: "Пригответе се." Не е имал никаква специална предварителна информация, цитира думите му информационната агенция ТАСС.

Руснакът Виктор Бут, докато е бил в затвора в САЩ, е бил подложен на огромен физически и психологически натиск, но е понесъл всичко с достойнство, пишат днес руските издания.

Руските медии разпространяват и видеопослание до Бут на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, в което той го поздравява за прибирането у дома. "Прекарахте дълги 12 години в американските затвори", казва посланикът и заявява, че условията, при които са държани руски граждани в американските условия са изключително трудни, с огромен физически и психологически натиск. "Вие понесохте всичко това с достойнство, показвайки сила на характера и мъжество", подчертава дипломатът. Посланикът заявява и че американските власти не са предали личните вещи на Виктор Бут при предаването му.

Постигането на споразумение за размяната на Баут и Гринър беше подпомогнато от съвместните усилия на президента на ОАЕ и саудитския престолонаследник, се казва в съвместно изявление на двете монархии. Медии предполагаха, че такава размяна е възможна, особено след срещата, неоповестена предварително между ръководителите на двете разузнавания - на САЩ и Русия.

Информацията беше потвърдена от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на 18 ноември, а още преди това и от държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Последната размяна на затворници между САЩ и Русия се състоя в края на април тази година. Тогава руският пилот Константин Ярошенко, осъден на 20 години затвор в САЩ, бе разменен за американеца Тревор Рийд, който получи присъда от 9 години в Русия за бой с полицаи.

ОАЕ предлага да посредничи между Русия и Украйна

ОАЕ предлага да посредничи между Русия и Украйна

Путин изрази признателността си за усилията на арабската страна