Западът ще загуби активи и инвестиции на стойност най-малко 288 милиарда долара, ако конфискува замразени руски активи, за да помогне за възстановяването на Украйна, и след това Москва отмъсти с ответни мерки. Това е изчислила руската държавна информационна агенция РИА Новости, съобщава "Ройтерс".

След като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с Централната банка и Министерството на финансите на Русия, като блокира около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

През последните месеци американски и британски служители работиха, за да ускорят усилията за конфискуване на руски активи, блокирани в Белгия и други европейски градове, за да помогнат за възстановяването на опустошената Украйна.

Те се надяват лидерите на страните от Г-7 да се съгласят да излязат с по-твърдо изявление за намерения на срещата си в края на февруари.

Русия обвини Вашингтон, че се опитва да принуди страните в Европа, където се намират повечето от руските активи, да се присъединят към подобни мерки. Кремъл предупреждава, че разполага със списък с американски, европейски и други активи, които ще бъдат конфискувани, ако западните страни предприемат подобни действия по въпроса.

САЩ планират конфискация на руски активи, Москва го нарича "пиратството на 21 век"

САЩ планират конфискация на руски активи, Москва го нарича "пиратството на 21 век"

Русия заплаши със суров и осезаем отговор

Според данни на агенция РИА в края на 2022 г. преките инвестиции на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика възлизат на 288 милиарда долара.

Отбелязва се, че страните от ЕС притежават 223,3 милиарда долара от активите, от които 98,3 милиарда долара официално са държани от Кипър, 50,1 милиарда долара - от Нидерландия, а 17,3 милиарда долара - от Германия.

Сред петте най-големи европейски инвеститори в руската икономика са също Франция с активи и инвестиции на стойност 16,6 милиарда долара и Италия с 12,9 милиарда долара.

Ог страните от Г-7 Великобритания е един от най-големите инвеститори. Според данни от края на 2021 г. британските активи в Русия са на стойност около 18,9 милиарда долара.

РИА посочва и че Съединените щати са имали руски активи на стойност 9,6 милиарда долара в края на 2022 г., Япония - 4,6 милиарда долара, и Канада - 2,9 милиарда долара.

Швейцария и Норвегия са имали съответно 28,5 милиарда и 139 милиона долара в края на 2022 г., а Австралия е инвестирала 683 милиона долара в края на миналата година.

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Това би било особено опасно за световната финансова система