Губернаторът на Псковска област Михаил Ведерников публикува видео, в което говори за най-малко 14 войници, загинали по време на нападение на диверсионно-разузнавателна група в Белгородска област през юни, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Ведерников каза още, че тогава десет души са били пленени. По-късно трима пленници са били разменени, твърди губернаторът.

Базираният в Украйна Руски доброволчески корпус (РОК) и легионът "Свобода на Русия" (признат за терористична организация в Русия и забранен) твърдят, че техни бойци са нахлули в Белгородска област на 4 юни и са взели руски военнопленници.

Диверсантите заявили, че са предложили на губернатора на Белгородска област да вземе пленниците по време на лична среща в Новая Таволжанка. Както се казва във видеозаписа на РДК, Вячеслав Гладков не се е появил на срещата.

Тогава Легионът "Свобода на Русия" публикува видео в "Телеграм", което показва, вероятно, около 10 пленници и още двама в болнични легла. В съобщението на легион "Свобода на Русия" в "Телеграм" се посочва, че военнопленниците ще бъдат предадени на украинските власти.

Руските власти не съобщиха тогава за загинали военнослужещи.

На 21 май проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха рейд в региона, което доведе и до физически сблъсъци на територията на Русия. Два дни по-късно, 23 май, руските власти обявиха успешен финал на антитерористичната операция. Според руски източници лично генерал-полковник Александър Лапин е ръководил операцията.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Денис Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил "организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област". ФСБ го обвини в "опит за убийство" на основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

Изостави ли Русия село в Белгородска област?

Изостави ли Русия село в Белгородска област?

Противоречива информация за случващото се в региона