Диверсионно-разузнавателни групи са навлезли от Украйна в село Нова Таволжанка в Белгородска област и в момента води боеве там. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков в своя канал в Telegram.

"Надявам се, че всички те ще бъдат унищожени", заявява Гладков във видеосъобщение, цитирано от ТАСС.

Губернаторът също така отправя покана към диверсантите да се срещнат на контролно-пропускателния пункт "Шебекино" заради спасяването на руските пленници, ако "те все още са живи".

Нова Таволжанка е едно от най-големите села в Шебекино и се намира близо до руско-украинската граница. В неделя следобед областният управител отбеляза, че районът е подложен на обстрел. Това, наред с другото, е предизвикало три пожара в Шебекино - в района на пазара, в частен дом и в близост до зърнохранилище.

Взривове събудиха Крим
Обновена

Взривове събудиха Крим

Ударен е град Джанкой, властите докладват за девет дрона - свалени и неутралиризирани

Първите съобщения за нападения към населени места в Белгородска област започнаха да идват през есента на миналата година. В последните два месеца руските власти редовно съобщават за свалени и/или неутрализирани дронове.

Неизменно руснаците обвиняват за това украинските сили, които запазват радиомълчание.

Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че е предотвратило три украински атаки в Белгородската област на границата с Украйна. Тази седмица започна и доброволна евакуация на жителите от населените места покрай границата, като учебната година бе предсрочно приключена.

На 21 май проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха рейд в региона, което доведе и до физически сблъсъци на територията на Русия. Два дни по-късно, 23 май, руските власти обявиха успешен финал на антитерористичната операция. Според руски източници лично генерал-полковник Александър Лапин е ръководил операцията. 

Отново обстрели по Белгородска област, губернаторът й зове за превземането на Харков

Отново обстрели по Белгородска област, губернаторът й зове за превземането на Харков

Кремъл не коментира това изявление