На територията на Белгородска област, включително в Нова Таволжанка, няма военнослужещи на противника, каза губернаторът на региона Вячеслав Гладков, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

В понеделник бойците на "Руския доброволчески корпус", воюващи на страната на Украйна, публикуваха видео, в което заявяват, че контролират напълно голямото село Нова Таволжанка в Белгородска област на границата с Украйна. Гладков призна, че местните власти не са могли да влязат в селото заради обстрела.

"Много хора питат за Нова Таволжанка. На територията на Нова Таволжанка няма врагове", каза Гладков във вторник. "Има много инсинуации, всеки се опитва да реши личните си проблеми, коментира нашата ситуация, хващайки се за нея, опитвайки се да повиши нивото на своята аудитория. Нашата задача е проста - Това е безопасността и спокойствието на хората"

В същото време Руският доброволчески корпус публикува преди по-малко от час видео, на което двама души в камуфлаж и със знаме на РДК стоят на селска улица. От видеото не може да се установи за кое населено място става въпрос, както и преди колко време е заснето.

В текста под видеото се казва, че властите просто са изоставили Нова Таволжанка. "Московските власти прехвърлиха отговорността на регионалните власти, а регионалните власти просто не са в състояние да контролират подопечната им територия. Войниците от Руското опълчение няма с кого да разговарят. Затова ние поемаме властта в свои ръце ."

Фалшиво "обръщение на Путин" обяви обща мобилизация и призова за евакуация на три руски области

Фалшиво "обръщение на Путин" обяви обща мобилизация и призова за евакуация на три руски области

Кремъл нарече информацията "хакерска атака"

Първите съобщения за нападения към населени места в Белгородска област започнаха да идват през есента на миналата година. В последните два месеца руските власти редовно съобщават за свалени и/или неутрализирани дронове.

Неизменно руснаците обвиняват за това украинските сили, които запазват радиомълчание.

Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че е предотвратило три украински атаки в Белгородската област на границата с Украйна. Тази седмица започна и доброволна евакуация на жителите от населените места покрай границата, като учебната година бе предсрочно приключена.

На 21 май проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха рейд в региона, което доведе и до физически сблъсъци на територията на Русия. Два дни по-късно, 23 май, руските власти обявиха успешен финал на антитерористичната операция. Според руски източници лично генерал-полковник Александър Лапин е ръководил операцията.

Дрон удари енергиен обект в Белгородска област

Дрон удари енергиен обект в Белгородска област

Губернаторът потвърди за избухнал пожар